-
Otwieranie maski
Mam taki problem: nie moge otworzyć maski. Możliwe jest to jedynie wtedy, gdy ktoś z przodu podejdzie i ją dość mocno odciągnie do góry. Mój mechanik mówi, że to kwestia odbojników na dole, na które radzi mi coś po prostu przykleić. Jednak jak dla mnie to dosyć średnie rozwiązanie w takim aucie :/ Poza tym zastanawiam sie do czego służą takie odbojniki zamontowane na masce, ze sprężynami? Je da sie prosto wyregulować, może to by pomogło.
Poza tym jeszcze jedno pytanie - czy Gtv miała jakieś wygłuszenie maski?
-
Wygłuszenie jest chociaż bardzo słabe, w końcu w sportowym samochodzie powinno być ... takie jak jest w Gtv :D
Co do regulacji, a tam jakaś jest? Szczerze mówiąc nic nie kojarzę. Sama maska odskakuje czy zero reakcji? Pociągnij od dołu za linkę (z kanału)
-
Maska sama nie odskakuje. Za każdym razem musze prosić drugą osobę, żeby trzymała mi ją odciągneiętą do góry i wtedy pociągać ze środka. Z reguły wtedy po kilku próbach załapuje i daje sie otworzyć.
-
wyczyść te elementy ze sprężynami i będzie odbijać
napisz jeszcze, czy przy zamkniętej klapie możesz ją podciągnąć do góry, czy ciasno siedzi?
stawiam na zabrudzone trzpienie i nie chcą odskakiwać
gumowe odbojniki służą do ustalenia już zamkniętej maski i powinny mieć regulację na gwincie, ale nie przyglądałem się im w mojej i nie wiem jak z nimi sprawa wygląda ;) jeśli je podkleisz, dołożysz coś na nie, to Ci się będzie ciężko klapa zamykała i trzeba będzie mocno rąbnąć, a to ją obciąży i może doprowadzić do pęknięć i zerwiesz linkę otwierania, bo będzie klapę podnosiło, a to postawi opór na zamkach
-
Nawiązując do tego co napisał wyżej Kolega, jeśli będziesz tłukł maską to może się zdarzać częstsza wymiana żarówek. Raz mi się zdarzyło zamknąć maskę "puszczając" ją, 2 żarówki od razu do wymiany
-
sprawdź naciągnięcie linki może tu jest wina że jest zbyt luźna. bo jeżeli podniesiesz do góry to naciąga ją i wtedy działa sprawdź na podniesionej masce działanie linki i zobacz czy nie jest zbytnio luźna. co do podkładania to w łatwy sposób możesz uszkodzić maskę (lubi pękać przy zawiasie)
-
Odbojników się nie reguluję, regulację masz na zamku lub sprężynach, oczyść dokładnie i sprawdź czy nie ma problemu z samą linka.