AR 166 2.0 v6 TB ...ciśnienie doładowania - problem.
Witam, w tym tygodniu moja alfka ma jakiegoś pecha. Najpierw jakieś dziwne stukanie (przegubu), ale o tym już pisałem na forum a wczoraj zaczęła szarpac podczas przyśpieszania w zakresie 3-4,5 tys. Stwierdziłem że to pewnie jakieś podciśnienie przy turbinie. Kupiłem wężyki gates'a o przekroju 3.25mm, wyczyściłem czujnik doładowania (pierburg) założyłem, skręciłem na opaski, mówię zajebiście. (choc wydawało mi się, że węzyki miały minimalnie mniejszy przekrój) Odpaliłem ją, poszedłem się umyc i przebrac... spojrzałem na temperaturę wody... jest 90 stopni, przegazowałem patrząc na obrotomierz, nie wierzylem własnym oczom jak ładnie uciekała wskazówka ;)
Wyjechałem z bramy, jadę... ciągnie zajebiście, 1 później 2 kolejno 3ka... i robi się muł tak przy 5 tys... patrzę, wyskoczyła kontrolka awarii układu wtryskowego. Podłączyłem się pod kompa... błąd czujnika ciśnienia doładowania - zbyt wysokie ciśnienie, coś w ten deseń. Skasowałem... ale auto nadal mułowate. Trochę gazu i znów błąd wyskoczył. Jutro postaram się wymienic te węzyki od ciśnienia na większe.... Tylko co dalej? Czujnik ciśnienia doładowania walnięty? Coś padło? Czy tylko przekrój wężyka jest zbyt mały i po wymianie, alfka będzie ładnie chodzic? Jakoś mam bzika na punkcie sprawności tej Alfy ;) I jak coś jest nie tak... to chodzę jakby mnie coś bolało :P
Dzwoniłem nawet do serwisu, ponoc czujnik kosztuje 450pln...