-
Wymiana osłon przegubu
Witam. Jak w temacie. Chce wymienić osłony wewnętrzną i zewnętrzną przegubu (od strony skrzyni i koła/strona lewa/kierowca).
Może mi ktoś napisać co i jak demontować by było szybko i sprawnie. O mechanice mam jakieś pojęcie (wymieniałem te osłony już w umie z krzyżakiem itp). Chodzi mi o to by ktoś napisał jak to zrobić szybko i sprawnie. W alfie robię to pierwszy raz i nie chce demontować czegoś niepotrzebnie.
Pozdrawiam
-
Bardzo proste lecz czasochłonne i dużo do odkręcania :) najszybciej zrobisz to zdejmując ośkę z przegubu zewnętrznego potem tylko nasuwasz na wewnętrzny przegub osłonę potem zewn i składasz.. gotowe :) Lepiej zrób to szybko jak już smarem ci bije z osłon bo bd do wymiany przeguby.
-
mi znacznie proście jest wyciągnąć półośkę, kiedyś próbowałem zmienić gumę w 156 na zewnętrznym przegubie w normalny sposób ale nie moglem jej za żadne skarby ściągnać z przegubu. od teraz idę od tyłu, odkręcam półośkę od skrzyni, ściągam przegub wewnętrzny i zmieniam gumę.
-
Czyli najprościej zacząć od tyłu :) no ok tak też można;). Odkręcam półośkę od skrzyni a potem od zwrotnicy i wyjmuje? Tyle? Nic nie muszę wykręcać od zwrotnicy by móc potem wyciągnąć z niej przegub?
-
ja z reguły ściągam zwrotnicę ze sworznia wahacza i końcówki drążka po to żeby można było odsunąć półośkę od skrzyni potem idzie gładko
-
dobrze tez ustawić samochód pod katem, żeby olej nie wyciekł jak zdejmiesz cały przgub
-
To jeszcze jedno pytanie. Jednak będę musiał przegub od koła wymienić. Mam już zamówione części na jutro. A strasznie trzeszczy/strzela przy skręcie i na dużych wybojach. i czuć bicie od koła podczas jazdy. To pewnie przegub padł.
Do rzeczy: Wykręcam sworzeń wahacza ze zwrotnicy i końcówkę drążka. Wysuwam przegub z zwrotnic i półośka wychodzi ze skrzyni. Czy ściągam jakieś zabezpieczenie by wyjąć półośkę. A potem wszystko na stół i wymiana przegubu osłony od skrzyni. ????
-
Półoś od strony skrzyni nie ma zabezpieczenia, także wyjdzie bez problemu. Tylko zrób auto pod kątem jak kolega pisał, by dużo oleju nie stracić, chyba że czas go wymienić. Przegub od kola sie wybija i to mocno by go zdjac.
Przy okazji sprawdź przegub wewnętrzny. Napisane na przykładzie 20V.
Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk