-
Sprzęgło do wymiany.
Witajcie.
Jakie sprzęgło mam wybrać ? Znalazłem http://allegro.pl/alfa-romeo-145-146...292144396.html i mam ptanie czy ono jest dobre ?
Muszę juz wymienić bo samochód ma już 103kkm i gdy wciskam sprzęgło to zaczyna piszczeć. Może ktoś wymieniał i wie ile w ASO by policzyli sobie za wymianę ?
Pozdrawiam.
---------- Post added at 06:58 ---------- Previous post was at 06:54 ----------
A i zapomniałem dodać na jaki olej mam wymienić czy może być ten http://allegro.pl/valvoline-vr1-raci...281338742.html ? Przyznam się że auto jest troche katowane , od czasu do czasu :) teraz mam Mobila 1 5w50 silnik to 1,4 boxer
-
Ja bym polecił sprzęgło VALEO .
Co do oleju, ja osobiście jeżdże na Motulu 15w50
-
Tylko różnica w cenie między Valeo a Sachs to 150zł czy to różni ?
-
-
No dobra kupię to z ostatniego postu , dzwoniłem do ASO w Warszawie ( Połczyńska 33 ) i tam za założenie powiedzieli mi 1380zł :/ gdzie ja to teraz założę za 350zł :/
-
Jak jesteś przypadkiem z Bydgoszczy to wal na priv, mogę ci wymienić.
-
dzięki , ale niestety jestem z Warszawy.
-
Z tym sprzęgłem to bym się tak nie spieszył, bo 103.000 km to nie jest jakiś kosmiczny przebieg dla sprzęgła. Zanim kupisz dobrze sprawdź wysprzęglik i pompę sprzęgłową. Spróbuj wcisnąć gaz w podłogę na czwórce lub piątce przy niższej prędkości i zobacz, czy silnik będzie usiłował się powoli (proporcjonalnie do prędkości) wkręcać na obroty, czy może wskazówka na obrotomierzu będzie chciała wyskoczyć z blatu.
Co do oleju - polecam VALVOLINE MAXLIVE 10W-40. Niedawno wymieniałem i muszę przyznać, że na razie jestem zadowolony. Nie mam w zwyczaju chwalić dnia przed zachodem słońca, bo jeśli w najbliższym czasie wyjdzie mi korba bokiem, albo obróci się panewka - będę musiał to odszczekać. Nie mogę powiedzieć za dużo jednak słyszę, że silnik pracuje zdecydowanie ciszej i równomierniej. W porównaniu do poprzedniego oleju nie słychać tylu metalicznych odgłosów i dźwięków o wysokiej częstotliwości - słychać za to więcej dźwięków niskich częstotliwości i typowe dla boxera mruczenie z dudnieniem. Zauważyłem jeszcze jedno zaraz po wymianie oleju i filtra przy pierwszym uruchomieniu (wiadomo filtr oleju pusty) - nawet popychacze nie zastukały :)
-
Co racja to racja. Czemu twierdzisz, że to sprzęgło? Zrób test. Czwarty bieg, 60km/h i gaz do dechy. Jeśli się ślizga sprzęgło do wymiany. Jeśli nie to szukaj przyczyny w miejscach o których wspomniał kolega wyżej.
-
Mam takie same dolegliwości jak ADI_BoXER. Po wciśnięciu sprzęgła piszczy (każdy myśli że to wpomaganie ) no i troche biegi haczą. Jednak sprzęgło się nie ślizga, sprawdzałem nie raz. Czuć jednak że po wciśnięciu sprzęgła samochód jest trochę obciążony i zwiększają się obroty. Tez myślałem nad wymianą sprzęgła ale jak się okaże że to coś mniej kosztownego to się uciesze
Ps
mam prejechane 123 tys