-
Zgubiony kluczyk:(
Wczoraj zgubiłem na polibudzie w LBN kluczyk od mojej belli. Oczywiście się nie znalazł, na portierni cisza. Dobrze że jeszcze stała:D.
Jeśli się nie znajdzie wychodzi że będę musiał zmienić kluczyk. Zwłaszcza że alfa stała praktycznie sama na parkingu więc ktoś kto znalazł kluczyk wie jak wygląda i jakie ma blachy.
Czy ktoś miał taką sytuację. Gdzie się udać jeśli będę wymieniał, jaki to koszt i podejrzewam że wymiana stacyjki już nie pomoże bo pewnie po wymianie pilot nie będzie chodził. Chyba że da się go przeprogramować. Ale nadal pozostaje problem że wtedy gość i tak otworzy ją i coś weźmie.
Pomocy bo mam już od wczoraj do du****** tydzień.....
-
Tematów o kluczach było już wiele. Poszukaj na forum.
Ja odradzam rozwiązywanie tego problemu w ASO. to może słono kosztować.
Jeśli klucza nie znajdziesz to najważniejsze to zaprogramować od nowa transpondery immo tych kluczy jakie masz. Pozostałe (zgubione) nie będą działać. Podobnie z pilotem do alarmu - tu chyba jest tak, że w czasie programowania pilota FESem musisz mieć wszystkie przy sobie bo jak podczas dodawania kluczy nie będziesz miał wcześniej używanego pilota to trafi on na czarną listę i nie będzie go można nigdy używać ale poszukaj na ten temat na forum dokładniej bo nie chciałbym Cię wprowadzać w błąd.
-
Kurcze szukałem i za wiele nie znalazłem. A przynajmniej nic co wyjaśniło by mój problem. Pozostaje tylko problem grotu wychodzi że będę musiał wymienić wszystkie zamki i stacyjkę.
---------- Post added at 12:29 ---------- Previous post was at 12:28 ----------
Bo samo przeprogramowanie pilota nic nie da skoro on otworzy to kluczem. Chyba że sie mylę
-
Kluczem otworzy ale trzeba by zaprogramować immo aby działał tylko z kluczami, które posiadasz. Jak chcesz się zabezpieczyć porządnie to należałoby powymieniać zamki i klucze (groty).
-
Czyli musze kupić stacyjkę zamki i dwa piloty:D póżniej przeprogramować piloty na to co mam w samochodzie co spowoduje dezaktywację tego który zgubiłem. Bo jeśli kupię stacyjkę to imo już będzie zgodne z tymi kluczykami. Czy dobrze pojmuje sprawę??
-
Generalnie tak:
1 przełożysz kupione nowe/używane zamki i stacyjkę
2 zaprogramujesz piloty (jeden ten co masz i drugi ten co kupisz)
3 zaprogramujesz pastylki immo - tu nie wiem dokładnie jak to się robi (czy dodawanie kolejnych pastylek i dezaktywacja zgubionych czy programowanie od nowa wszystkich, które chcesz w przyszłości uzywać) ale musisz uważać jaką pastylkę kupujesz bo nie wszystkie podpasują pod immo jaki masz teraz w aucie)
Wiem, że @bubu321 ma dość sporą wiedzę na ten temat. Jak zdecydujesz się własnoręczne usługi i zakup kabla to polecam Viaken (allegro czy sklep internetowy) - oni Ci doradzą i sprzedadzą kabel, który używa niejeden alfaholik (w tym ja)
-
Kod:
1 przełożysz kupione nowe/używane zamki i stacyjkę
2 zaprogramujesz piloty (jeden ten co masz i drugi ten co kupisz)
3 zaprogramujesz pastylki immo.
- wszystko to prawda, oprócz punktu 3.
- do programowania nawet pilota musisz miec kartę kodową.
- do zaprogramowania kluczy musisz mieć seeda, czyli zawartość z body komputera. ( chyba ze JTD nie ma body komputera ?)
- zakupiony klucz (transponder ) w pierwszej kolejności się kasuje, a potem pre-programuje.
- dodanie klucza ( kluczy ) wykonuje się na aucie z pomocą kodu z karty kodowej.
- na twoim miejscu po zakupie zamków, kluczy podjechałbym do warsztatu który odczytuje body komputery i oni zaprogramują cu klucze.
- np firma KOCAR.
-
Orientujecie się gdzie załatwić tą kartę kodową??
-
- ASO, chyba 200 zł ale jak miałes jakies ruchy z body komputerem to bedzie lipa.
- KO-CAR, oni odczytają body komputer i podadzą CODE, tylko pytaj o ceny !!
-
sorki, że odkopuję ale stawianie drugiego takiego samego tematu mija się z celem.
Od wtorku mam podobny problem.
Moje pytanie brzmi czy jest możliwość usunięcia z body zgubionego klucza ?
Na dniach będę miał nową stacyjkę i 2 zamki. Chciałbym zdezaktywować zgubiony klucz. Czy jest taką możliwość ?
Dodam, że mam MESa w pełnej najnowszej wersji.
Bubu liczę na Twoją pomoc ;)
Pozdrawiam