[156] Obrotomierz i jego dziwne 'zacinanie się'...
Witam wszystkich fanów marki Alfa Romeo :mrgreen:
Mam pytanie odnośnie Alfy 156 1.8 TS 98” a dokładniej obrotomierza i jego dziwnego zacinania się.
Otóż zdejmuję nogę z gazu po wcześniejszym przygazowaniu do np. 4 tys obr. Wskazówka obrotomierza schodzi do ok. 1 tys. ale szarpie przy tym strasznie, jak by się zawieszała… Najbardziej widać to w niższym zakresie obrotów 3 - 1 tys. obr. Nie ma płynnego zejścia wskazówki. W Drugą stronę czyli podczas dodawania gazu jest już dużo lepiej ale czasami da się zauważyć małe szarpnięcia wskazówki… :(((
Stawiam na silniczek krokowy (chociaż nie podoba mi się to że podczas dodawania gazu czasami robi się podobny efekt…), zaglądałem do niego i nie było widać żadnego zużycia… ale specjalistą aż takim nie jestem żeby ocenić po wyglądzie ;) Trochę go przeczyściłem i wlałem kilka kropel oleju na to mechaniczne łączenie które porusza przepustnicą ale to nic nie dało. Przeczyściłem też dokładnie przepustnice, nie ma już w niej absolutnie żadnego brudu czy oleju, jest czyściutka. W końcu rozebrałem obrotomierz :) , wskazówka po popchnięciu palcem poruszała się bez jakichkolwiek przywieszek.
Może ktoś z Was ma podobny problem… może ktoś go rozwiązał?
Dodam że ogólnie silnik pracuje ładnie, nie czuć żeby szarpał podczas zejścia z obrotów. W drugą stronę jest nieco ospały tak do 3 tys. obr. Ale później jest już pięknie :D Czasami w trasie na 5 biegu dostaje muła na wolnych obrotach ale z tego co wyczytałem na forum wnioskuje że „ten typ tak ma”, chociaż nie podoba mi się to ale z tym będę walczył później… :wink:
Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem.
Pozdrawiam.