-
147 1,6 ts 105KM
Witam klubowiczów
Zamieżam kupić AR 147 1.6 ts 105 KM
chciałbym znać PRAWDZIWĄ opinie o tym samochodzie bo tyle tego wyczytałem że troche mnie strach przeszedł.
Czy ty auto jest awaryjne? bo słyszałem że ten silnik słabszy jest lepszy pod względem pracy i stabilności i nie awaryjności od 1.6 T.spark 120KM
jak z ceną wymiany rozrządu tyle zachodu jest przy tym?? jestem osobą która sama naprawia sobie auto ;) Czy będę miał z tym problem tu?
-
Kupuj nie będziesz chciał innego auta...no chyba że Alfe :-)...sama prawda. A z dłubaniem to jak już czujesz się na siłach, nikt Ci nie zabroni. 105 czy 120 KM...zwracaj uwagę na stan autka a te konie zostaw na sam koniec. Pozdrawiam
Sent from my LT15i using Tapatalk
-
- narzekają ci którzy nie przestrzegają przeglądów technicznych.
- a Alfa lubi i musi być pieszczona i dogladana.
- w AR 147 1.6 105 CV masz mniej problemów poniewaz nie ma wariatora.
- z drugiej strony troche mało mocy na raidy.
-
Ale do codziennego polatania te 105 wystarczy:) tak jak piszą trzeba doglądać i pieścić to będzie ok. U mnie rozrząd jeżeli chodzi o robociznę to 250 zł + części.
-
105 kucy spokojnie wystarczy byś mógł bez problemu i męczarni dla auta, wozić 3 grube baby z rynku wraz z siatami szpeku i rąbanki. Pełen rozrząd u Nagórskich wychodzi 1,6. Pozdrawiam
Sent from my LT15i using Tapatalk
-
Różnica między 1.6 105KM i 120KM to wariator. Wymieniasz przy wymianie rozrządu i masz spokój na kilka lat. A zawsze te 15KM więcej chociaż w jeździe po mieście aż tak bardzo się tego nie odczuwa.
-
czemu wszyscy tak się boją tego wariatora. spokojnie powinien wystarczyć na 130-150 tys km (moja ma 140kkm i jes cisza u mojej siostry regenerowałem po 133 kkm). Naprawa to koszt 35zł oczywiście jeżeli ktoś sam potrafi. Elementy które się wymienia to sprężyna i dwie podkładki i to są jedyne elementy ulegające uszkodzeniom reszat do solidna obudowa i wałek z solidnymi spiralnymi zębami.
a dla niedowiarków to cały zabieg wygląda mniej więcej tak http://www.alfaglogow.fora.pl/kacik-...torem,346.html na zdjęciach widać wariator od środka.
dla oszczędnych z ręką na sercu mogę napisać, że po regeneracji wariator działa jak ten za 500zł
-
Dzięki bardzo więc przekonaliście mnie do kupna ;D i będę członkiem z alfiną 147 ^^ a co do pieszczenia auta to u mnie murowane bo auto to moje oczko w głowie ;D
-
A ja bym się zastanowił... nie wiem dlaczego ale moja 105CV ma jakoś wszystko niestandardowe - i drogie... termostat niestandardowy, trudno dostać i kosztuje prawie 2x tyle co inne, teraz czujnik położenia wału do wymiany i trzeba ściągać z zagranicy bo nigdzie nie ma. Nie wiem od czego to zależy, pewnie są tu mądrzejsi i coś powiedzą.
-
a który masz rocznik/€ ja tak myślę 01-04r ;)