-
klikające sprzęgło
Witajcie, wczoraj wracając z pracy do domu sprzęgło zaczęło nagle klikać, tzn przy wciśnięciu pedała słychać delikatny klik, i mocny klik przy puszczaniu, na dywaniku znalazłem kawałeczek białego ułamanego plastiku w smarze. Przyjrzałem się pedałowi i klika sprężyna przy pedale, na moje oko jest ona chyba zbyt mocno wysunięta. Można to jakoś łatwo samemu naprawić? wymienić? miał ktoś coś takiego?
samo sprzęgło działa bez problemu i było wymieniane ok. 40 000 km temu więc mam nadzieje, że to tylko ta sprężynka pedału.
-
Nie chcę Cię martwić, ale chyba Ci się pedał sprzęgła rozlatuje. Wymień go póki jeszcze funkcjonuje. Były podobne akcje w Pandzie.
-
Nie wiem jak to jest w 159 (trzeba sprawdzić w ePerze), ale w 147 pod pedałem sprzęgła była tzw. sprężynka podwójnego działania - wyglądała właśnie jak kawałek białego plastiku (ze sprężynką) i była pokryta smarem. I też zdarzało jej się wypaść z miejsca. Poszukaj na forum - jest o tym dużo tematów (a nawet zdjęcia). Może w 159 zastosowano podobne rozwiązanie.
-
Ja bym strzelał że może to byc część czujnika położenia sprzęgła. Jak wciśniesz pedał sprzęgła pod spdem jest poprostu przycisk... przekręcając jego obudoiwe możesz go odczepic i sprawdzić czy jest cały. Jak kupowałem swoja Belle to na desce sypało mi błędami o nie dostepnym cruise control, vdc, hill holder:) Okazało sie że poprostu wyskoczył czujnik z mocowania... ale dzięki temu udało sie troche kasy przy zakupie urwać;)
-
szczerze mi ta sprężynka z białym plastikiem z pod pedału sprzęgła wyleciała w 156 jakieś 5 lat temu i w ASO nie wiedzieli gdzie była mocowana. do dzisiaj nią jeżdże 156 i nic się nie dzieje...tylko 156 to nie 159... sam byłem ciekawy skąd to wyleciało, wydawało mi się , że to jakaś regulacja..jak co to napisz jak się dowiesz gdzie ona ma być...
-
5 załącznik(i)
Załączam filmik dla lepszego zrozumienia. https://vimeo.com/42007292 i zdjęcie tego co wypadło Załącznik 55619 Załącznik 55620Czujnik to nie jest na pewno. Przeczytałem tematy w innych działach i znalazłem nawet jeden dotyczący 159 na 159owners http://www.159ownersclub.it/public/f...=12715&start=1 Niestety po włosku, ale z tego co przetłumaczył mi google jest to plastikowa tulejka, a właściwie są tam 2, Sprężyna powinna być w nich zaczepiona, tak jak na zdjęciach z 159owners Załącznik 55621Załącznik 55622 u mnie jedna wypadła i klika. kilku użytkowników wymieniało to u siebie, przeważnie na gwarancji :/ Strasznie dużo roboty przy tym. Poszperałem w eperze i nie wiem czy dobrze uważam, ale chyba jest to ta częśćZałącznik 55623 (3) 71740402 PROWADNICA SPRĘŻYN. NA 159owners piszą, że sama część kosztuje grosze ale robocizna w ASO to ponad 200 Euro :/ Może ktoś potwierdzić, że to jest ta część i czy jest może jakiś sposób na to, żeby samemu jakoś wcisnąć w nią sprężynę czy zostaje ASO i demontaż pedałów żeby wcisnąć jedną małą tulejkę?
-
no i udało się rozwiązać połowicznie problem klikającego sprzęgła tzn:
1. kupiłem prowadnicę sprężyn w ASO za 17 zł (jak przy odbiorze sprzedawca w ASO zobaczył, że taki kawałek plastiku kosztuje prawie 20 zł to nie mógł uwierzyć, sprawdzał 3 razy i na koniec dał rabat 10 % ;) )
2. 3 godziny męczyłem się, żeby wcisnąć to na swoje miejsce różnymi metodami i niestety nie udało się
3. Stanęło na tym, że wyjąłem z jednej strony tą sprężynę i teraz sprzęgło pracuje chyba nawet lepiej niż z tą sprężyną a przynajmniej nie klika ;) prowadnica leży sobie spokojnie nie użyta w schowku (przeszukałem pół internetu w poszukiwaniu sposobu jak to można jeszcze włożyć i taka sama (lub bardzo podobna) sprężyna montowana jest w Corvettach i tam bardzo często wypadała więc użytkownicy sami ją wyjmują i zgodnie twierdzą, że bez niej sprzęgło działa lepiej :)
-
Miałem u siebie problem klikającego pedału sprzęgła. Jak juz po kilku miesiącach miałęm dość tego dźwięku, to na polecenie swojego mechanika kupiłem 2 szt (2x17zł!) tych jak to nazywasz prowadnic i zostawiłem mechanikowi żeby wymienił (czemu kupowałeś tylko jedną szt?). Od czasu wymiany w zeszłym roku nic nie klika. Wydaje mi się że mechanik demontował pedał i chyba trochę się narobił.
-
kupowałem jedną bo druga siedzi mocno i nic nie wskazuje na to, żeby miała wypaść :) Jak znajdę więcej czasu to zrobię jeszcze jedno podejście i tym razem wyciągnę pedał sprzęgła, może wtedy będzie lepszy dostęp i uda się to wcisnąć
-
z tego co zrozumiałem mechanika to u mnie sprężynka nie wypadła, tylko same dziurki w plastikach się wyrobiły i przy naciskaniu sprężynka się ruszała robiąc denerwujący klik. ale może się mylę? w każdym razie wymieniliśmy 2szt.