Błędy na kompie i wyciek oleju
Witam próbuję doprowadzić moją belle do stanu wzorowego ale co zrobię to coś nowego znajdę. Więc tak
1. Na kompie pokazuje mi błędy P0404 oraz P0380 jak to rozumieć i co sprawdzić jak naprawić. Świeci się dodatkowo kontrolka od poduszek. błąd 53 czy jakoś tak. Skasowałem błąd i po jakimś czasie znów się zaświeciła. Mam FES 2.6 teraz świeci się kontrolka ale nie ma błędu. Co to się dzieje? Wcześniej w Fiacie Marea miałem podobnie i styki na kablach pod fotelem nie kontaktowały albo przerywały. Czy tu może być podobnie? Czy tym programem można ustawić wysokość ksenonów?
2. Druga sprawa to wyciek oleju między skrzynią a silnikiem. Czy to uszczelniacz wału? Jeśli tak to trzeba zwalić skrzynię i pytanie czy od razu robić sprzęgło i dwumas? Czy w ogóle je ruszać czy nie? Co jeszcze warto zrobić od razu gdy mam wyjętą skrzynie? Dodatkowo jak się rozgdzeje ciężej wrzycię 1bieg później przy zmianie na wyższe 2 i 3 jest stuknięcie jakby był luz na przegubie.
3. Do tego dochodzi (takie moje wrażenie i kumpla), że bella nie ma odpowiedniej mocy. Turbo raz zaczyna być odczuwalne powoli od 2tys obrotów a raz po nagrzaniu przy +- 2,5? Przy 3 tyś jakby spowalniał przyspieszanie i rozpędzał się dalej. Jeździłem kuzyna s80 D5 2.4 163HP i to się zbierało znacznie lepiej. Czuć było wgniatanie w fotel a tu się rozpędza. Widziałem pocenie się na intercoolerze i nie wiem czy to ma związek.
Przepraszam za elaborat ale to mój pierwszy diesel w życiu. Zawsze były Pb albo Pb+LPG Proszę o pomoc a jeśli ktoś jest z poznania lub okolic z takim silnikiem, żeby się spotkać i posłuchać zerknąć. Z góry dziękuje za rady i propozycję :D