-
Bezpiecznik
Witam może ktoś miał już taki problem i podpowie, ponieważ przepala mi bezpiecznik od radia i sterowania przednimi szybami w AR 156 2,4 JTD 99r. Założę nowy (10)
przez chwilę wszystko działa dobrze po czym radio przestaje grać, zapalają się lampki oświetlenia wnętrza i tyle.
-
poszukaj gdzies zwarcia ,moze nawet na przewodach od radia ,pewnie którys przewód sie przelamał albo perzetarl i zwiera do masy
-
Problem nadal występuje, kabelki od radia wyglądają na dobre ale zauważyłem że przepalenie tego bezpiecznika tj nr 13 trzeci od lewej strony w dolnym rzędzie pojawia się po włączeniu biegu wstecznego, czyli dzwignia w prawo i w dół i pstryk nie ma radia ani sterowania przednimi szybami. Czasem nie przepala cały dzień a czasem kilka razy dziennie.
-
ten bezpiecznik jest tez od wstecznych swiatel ,wiec moze one robia balagan
-
Tak wiem bezpiecznik service 13, tylko ciekawa sprawa że po włączeniu biegu wstecznego? kabelki przy wtyczkach do świateł wstecznych są ok , światła wsteczne też działają ( jak jest bezpiecznik dobry) no i nie za każdym razem, kabelki przy włączniku w skrzyni też są dobre przynajmniej na tych kawałkach co widać bo potem wchodzą w osłonę. Czy sam czujnik może robic jakies zwarcie? 4 lata temu go wymieniałem ale wtedy to w ogóle nie było świateł wstecznych.
-
a patrzyles w ta wiazke która wchodzi w klape ,tam tez lubia sie przecierac
-
O tam nie zaglądałem, trzeba je wyciągnąć z tej rurki-osłony?
-
Panowie a jak dobrać się do tej wiazki która wchodzi w klapę? bo tam jest ta osłona gumowa.
-
ja u siebie zsuwałem tą gumę najpierw na maxa w jedną stronę, a potem w drugą. W ten sposób mogłem obejrzeć tą wiązkę na całej jej długości. Jest to dość kłopotliwa metoda, ale u mnie zadziałała na tyle, że nawet udało mi się kilka przewodów połatać i zaizolować, więc na pewno dasz radę :D
-
Trochę robota bez sensu, bo zwarcie może być w dowolnym miejscu na wiązce. Jeśli rzeczywiście przepala się przy włączaniu wstacznego, to równie dobrze może być to przy lampach tylnych, jak i przy włączniku na skrzyni biegów. Albo w dowolnym miejscu na jednym z kilku przewodów o długości kilku metrów z rozlicznymi zakończeniami.
Co lepsze, czasem przewód jest pęknięty, a izolacja cała albo tak brudna, że nie widać miejsca przepalenia. Takl naprawdę, żeby znaleźć usterkę, trzeba mieć dużo szczęścia i np. patrzeć akurat na miejsce zwarcia w momencie kiedy zaiskrzy. Inaczej to trochę szukanie igły w stogu siana. Przerabiałem to z bezpiecznikiem od zegarów. Samochód oglądało trzech elektryków i każdy bezradnie rozkładał ręce, bo musiałby rozebrać całą deskę i jeszcze mieśc szczęście, żeby znaleźć jeden uszkodzony kabel. Na szczęście problem sam ustał, widocznie poruszyła się jakaś wiązka i przestało zwierać.
Niestety większość elektryków w takich sytuacjach poleca wymianę całej wiązki, bo szukanie usterki czasem może być droższe niż wymiana.
Jeśli Twoja usterka jest tak upierdliwa (a podejrzewam, że jest), kup na szrocie całą wiązkę i albo sam się pobaw w wymianę, albo oddaj to do jakiegoś elektryka.
W każdym razie trzymam kciuki, żeby udało Ci się znaleźć zwarcie.