-
[147] czujniki klocków
Witam mam pytanie czy nasze alfy mają czujniki zużycia klocków po prawej i lewej stronie?? bo u mnie jest tylko po lewej a po prawej nie ma nic nawet zdemontowałem nadkole i szukałem kabla ale nic nie ma. z klocka aby widać wystaje kawałek uciętego kabla...
-
Ponawiam wie ktoś jak to wygląda? I gdzie szukać kabla od tego
-
W 147 tylko z jednej strony jest czujnik na jednym z 4 klocków. Możesz mieć ucięty kabel bo np bodajże do 156 są klocki identyczne pod względem wymiarów i kształtu, tylko w katalogu widnieją pod innym symbolem i mają właśnie 2 czujniki. Sam takie kupiłem niby były nie do tego modelu ale były identyczne jak do 147 mojej tylko że z na jednym z klocków obciąłem ten kabel bo i tak w 147 nie było do czego go wpiąć. A były tańsze o dziwo z 2 czujnikami :D
-
A jestem ciekaw czy dało by rade dorobić ten przewód żeby na obydwa koła działały. Można by podłączyć się pod tą lewa stronę??? Bo to i tak działa tylko na zasadzie kontaktu z masą...
-
To wymagało by nakładu pracy i nie wiem jak to by wyglądało w praktyce. Znając nasze auta miałbyś tylko błąd na desce:) A z drugiej strony po co to robić? To w niczym ie przeszkadza jeśli masz sprawny układ hamulcowy klocki (przynajmniej z przodu lub tyłu) ścierają się jednakowo. Więc jeden czujnik w zupełności wystarczy.
-
Nie ścierają się jednakowo jak to w praktyce najczęściej wygląda. Tyle razy co zmieniałem to albo się coś przypiekło albo różnie...ale za każdym razem jest, że klocek z czujnikiem jeszcze daje rade a inny już niemal trze blacha o tarcze :)
-
U mnie właśnie są na wykończeniu z prawej strony tam gdzie nie ma czujnika a po lewej jeszcze by dały radę...
-
Ale mówimy o skrajnym zużycie, rozumiem że ten który jeszcze daje radę jest na wykonczeniu:). Na szczęście klocki sprzedają w kompletach ;)
---------- Post added at 17:13 ---------- Previous post was at 17:12 ----------
No właśnie kolego koniu 031 tak jak podsumowaliśmy. Czujnik nie wydłuża żywotności klocków, czysty przypadek
-
no bez przesdady... wiem ze czujnik nic nie daje jeżeli chodzi o wolniejsze zużycie klocków?! Chodzi o to że na prawej osi już praktycznie klocki się kończą a na lewej jeszcze nie są tragiczne i podejrzewam że zanim mi ten czujnik z lewej zadziała to po drugiej będzie blacha o blachę hamowała...