alfa romeo 1.9 jtd 140 km
Witam wszystkich miłośników marki.
Na wstępie przeproszę za temat, który pojawiał się pewnie setki razy na forum, ale niestety sytuacja mnie zmusiła. Szukałem osób online z podanym numerem gg aby o to zapytać, ale nikogo nie znalazłem dlatego tutaj ten temat zalozylem
Spraw wygląda następująco.
Mam do kupienia alfe romeo 1.9 jtd 140 km z lipca 2004, świeżo sprowadzoną z zagranicy (Francja), z przebiegiem 230k km(na 99% autentyczny, są do wglądu francuskie zaświadczenia z przeglądów lub serwisów (ciężko powiedzieć - nie tłumaczone)), 5cio drzwiowa, welur, klimatyzacja, nagłosnienie bosa, pełna elektryka, alu 16' z letnimi oponami bringstone i czyste alu 15', ksenony, oczywiscie 6 albo 8 poduszek, system esr i inne(czyli to co alfa ma w standardzie).
Cena 16.500 do czego dochodzi koszt recyklingu i rejestracja czyli 756zł i wydaje mi się że za tak utrzymane auto nie jest to przepłacona cena(auto napewno nie było przed moją wizytą pucowane, bo sprowadziła mi to osoba zaufana, ale mniejsza z tym, nie o tym chciałem pisać w temacie.
Silniczek pracuje równo, jedynie trochę się tłucze pokrywa silnika bo na 3 śrubach wyrobiły się podkładki, ale to wszystko do zrobienia podobno :).
Mam do was 2 ogromne prośby.
Jutro umówiłem się, ze podjedziemy na stację diagnostyczną celem sprawdzenia zawieszenia. Jak byście mogli mi powiedzieć, z własnego doświadczenia na co szczególnie zwrócić uwagę zarówno będąc w kanale, jak i na co zwrócić uwagę jeszcze raz oglądając silnik. Czy są części zarówno w zawieszeniu jak i w silniku których niepokojące działanie spowoduje wydatek 2-3-4k ?
Wiem że pytania mogą zdawać się dziecinne, ale niestety jeśli chodzi o mechanikę jestem laikiem :)
A i jeszcze jedno pytanie, do szczęsliwych posiadaczy tego modelu z tym silnikiem, jak prezentuje się średnie spalanie ? mówimy tutaj zarówno o jeździe z mieście jak i trasy takie 100km oraz styl jazdy raczej spokojny, na tzw ''emeryta''(wiadomo że jak się bedzie deptać w ziemie pedał gazu to i spalanie sięgnie 15l) ? Ciekawi mnie jakie wstedy ar osiąga wyniki.
z góry dziękuje wszystkim za rady, a moderatora przepraszam i jutro wieczorem prosze o skasowanie tematu, bo decyzja zostanie podjęta :)
pozdrawiam