-
Łożyska, piasty w 147
Takie pytanie..
Zazwyczaj bez gadania kupuje części w ASO i wymieniam jak trzeba.. ale się zastanawiam tutaj nad taką sprawą..
Mam w drodze zaciski od GTA przednie.. i tylnie jarzma pod tarcze 276mm.. więc przy okazji zrobię total demontaż zwrotnic..
Będę malował proszkowo zwrotnice wszystkie 4.. to i wymienie przy okazji co trzeba.. i tu pytanie
Czy łożyska są dobre tylko w ASO ? czy jakiś zamiennik jest w naprawdę dobrej jakości i korzystnej cenie ? jeśli jest to jaki ? i przód i tył najlepiej od razu..
Druga sprawa czy piasty się wogóle wymienia ? mam coś z nimi robić? czy oczyścić i zakładać z powrotem te same ? albo po czym wiedzieć że są "jakoś" zużyte i że wymienić trzeba ?
Dzięki wielkie..
-
Nie wiem jak z przodu ale z tyłu piast z łożyskiem stanowi komplet. Na tył płaciłem za SKF 310zł/szt z tego co pamiętam. Ale u mnie huczało tak że nie dało się tego nie zauważyć.
-
ja z przodu wymieniałem też "zestaw" piasta z łożyskiem... ;/
-
Piasty z przodu są bardzo solidne, nie ma sensu ich wymieniać. Możesz za to wymienić łożyska, najlepiej firma SNR, można je bardzo tanio znaleźć w necie. Pamiętaj tylko że wszystkie 156 i 147GTA miały większe łożysko, a pozostałe 147 mniejsze.
np.:
http://motoallegro.pl/lozysko-alfa-r...344469533.html
Z tyłu piasty są z łożyskami, najlepiej brać SKF.
-
Ja zmieniam tylko zaciski.. nie zwrotnice.. więc łożyska i piasty mam takie jak każda normalna 147 ;)
Tak sądziłem że skończy się na SKF :P które kosztują podobnie do ASO :P więc to właściwie żaden zamiennik ;D
-
-
No tak rzeczywiście właśnie spojrzałem na maila z cenami :P no to w sumie SKF się opłaca.. :D
-
Wydaje mi się, że zawsze znajdziesz jakiś zamiennik godny uwagi. Przykładem są tunerzy, którzy nigdy nie budują samochodów na oryginałach, a na podzespołacz, często seryjnych, ale wyjętych z innych aut. Takie ot porównanie ;)
-
Ogółem to jak mówię.. zwykle bez gadania kupiłbym w ASO dla pewności że długo podziała.. ale teraz kosztów się nawaliło.. zaciski brembo z GTA 330mm przód XXXXzł, zaciski tylnie z GTA 276mm też poszło tych pare stówek.. dorabianie adapterów pod przód kolejne pare stówek, przewody goodridge do hamulców GTA też pare stówek (akurat to sie zwróci częściowo bo zdejmę z auta goodridge do 147 TS i sprzedam),
tarcze i klocki i tu mam spory dylemat właśnie.. czy brać gładkie tarcze Brembo i klocki ebc redstuff czy może warto od razu lepsze wrzucić ebc turbo groove i klocki ebc yellowstuff.. ale to się okaże jak z finansami będzie bo spora róznica cenowa wychodzi..
no i do tego dochodzi malowanie proszkowe zwrotnic, zacisków..
i na końcu listy właśnie te piasty i łożyska..
Więc ładna sumka się zbiera a chciałbym na wakacje już jechac na nowych hamulcach.. ale jednocześnie fuszerki nie odstawie.. więc albo będę musiał odroczyć montaż.. albo może jakiś fart przyjdzie ;D
No cóż tyle w temacie.. napewno łożyska pójdą SKF ;)