-
Szarpanie przy 2tys.
Szanowni Koledzy mam następujący problem. Na 2 i 3 biegu w okolicach 2tys. obrotów przy delikatnym dodawaniu gazu czuć szarpanie, które znika przy mocniejszym dodawaniu gazu. Na wyższych biegach problem jest mniej odczuwalny. Zauważyłem również większe spalanie. W mieście 8,5-8,7 l/100km przy normalnej jeździe. Jakieś sugestie?
Pozdrawiam
-
- przytkany ktorys wtryskiwacz badz problem z nim
- przeplywka zaczyna szwankowac
- przyblokowany EGR
- objawy poczatkow zatykania sie DPF'a
- itd ....
-
Od okolo 2 tygodni mam podobnie.Jak walne w pedal idzie jak wsciekla,jak delikatnie zaczyna szarpac:confused:
Z tym ze-wtryski...wszystkie-nowe
przeplywomierz wymyty specjalnym preparatem
geometria turbiny zrobiona
EGR-nowy
Komp pokazuje ze z DPF wszystko ok
I tak sie zastanawiam czy winny nie jest przypadkiem...OVERBOOST ???
---------- Post added at 09:49 ---------- Previous post was at 09:46 ----------
Z tym ze u mnie dzieje sie tak na zimnym silniku.Jak osiagnie normalna temperature pracy objawy ustepuja,badz wystepuja w mniejszym stopniu:confused:
---------- Post added at 09:50 ---------- Previous post was at 09:49 ----------
Ogolnie z tego co sie rzuca w oczy osprzet spod znaku-Pierburg jest watpliwej jakosci,kolektory,EGR,overboost
-
mam podobny objaw szczególnie przy jeździe na tempomacie. Wtryski mam OK, EGR nowy, przepustnica wyczyszczona. I teraz zastanawiam się czy profilaktycznie za kilka zł. nie wymienic przewód od podciścnienia. Bo przy tym szarpaniu zegar od turbo cały czas podnosi się do około 1/2 wyskalownia i opada prawie do zera.
-
też bym podejrzewał zawór overboost ponoć da się go czyścić.
-
Podłączałem do kompa. Błędów nie ma. Zawór EGR na biegu jałowym ok. 35% (czy to trochę nie za mało). Gdzieś czytałem, że powinno mieć ok. 80%. Po dodaniu gazu 4% (FES chyba nie pokazuje 0%). Poprawcie mnie jeśli się mylę.
-
Wypnijcie przepływkę i zróbcie kilkanaście kilometrów, żeby samochód mógł się zaadoptować do nowych warunków i zobaczcie czy pomoże.
-
Witam podepnę się pod temat, bo u mnie jest takie coś ale przy zdejmowaniu nogi z gazu, objawy czuć mocniej powyżej 2000obr. gdy z ciągam nogę z gazu czuć około trzech szarpnięć nie ma tego gdy dodaję gazu, albo gdy jadę ze stałą prędkością i minimalnie ujmuję gazu.
Może ktoś miał takie coś
-
Tez cos sie przytkalo albo zatarlo :)
-