-
1 załącznik(i)
Odma/odpowietrzanie V6
Witam. "Naszkicowalem" 3 strzalki, blekitna, biala i czerwona. Prosilbym o opis ktora co odpowietrza i dokad prowadzi. No i jak sprawdzic droznosc. Mam caly silnik uwalony w oleju.
Ta czerwona prowadzi do malej metalowej puszki z ktorej po przeciwnej stronie wychodzi gumowy przewod i sobie gdzies dalej biegnie.
Załącznik 57686
-
Niebieskie to są opary paliwa.
Białe to chyba przewód zwrotny paliwa.
Odma to na pewno ten czarny przewód co idzie do harmonijki.
-
Odma czyli odpowietrzenie silnika jest zawsze podłączona przed przepustnicą, za przepustnicą podłącza sie wspomaganie układu kierowniczego Servo, odpowietrzenie zbiornika paliwa i zawór ciśnienia paliwa
-
1 załącznik(i)
]W porzadku. W jakim kierunku powinno to sie odbywac. Zasysac do silnika czy pompowac w dolot ? Bo ja wlasnie sprawdzilem, rozlaczylem w polowie ten gumowy wezyk ktory idzie w rure do przepustnicy i wydawalo mi sie ze "pompuje" lekko w strone dolotu. Sprawdzalem jedynie na wolnych obrotach.
1. Czyli rozumiem, ze te dwa przy zbiorniczku plynu wspomagania nie odpowiadaja za odpowietrzenie silnika ?
2. Dlaczego mam uwalony silnik, leje sie chyba zewszad. Sporo bylo uszczelek powymienianych.
3. Czy luzne klipsy na tych wezykach moga powodowac niesprawnosc dzialania odmy ? I wogole jak sprawdzic czy to funkcjonuje ?
Załącznik 57690 Co to jest za ustrojstwo ten filterek ?
-
tak wszystko zasysa do dolotu, jak masz za mocno uwalony dolot w oleju(nie cały silnik) to raczej wina zużytych pierścieni tłoka.
-
Nie, dolot nie jest uwalony. Owszem jakas tam mala warstewka sie osadza.
No to jak ja to odpiialem to zasysalo do silnika :P To o co tu chodzi.
Nie wiem czy sie rozumiemy. Rozpialem ten wezyk ktory idzie z gumowej rury dolotowej w glowice dolna. Wzialem w lape lewa czesc wezyka i przylozylem palec, lekko zasysalo. To chyba ma dzialac odwrotnie przeciez ? to co w silniku to do dolotu i spowrotem przez przepustnice.... ?
-
W V6 12 zaworowym jak pamiętasz był zamontowany separator oparów paliwa w układ odpowietrzania, w silniku ten co masz takiego separatora nie ma, olej ścieka do głowicy silnika. Gdzie tak masz uwalony silnik olejem?
-
Tak pamietam ze tam byl separator. Ogolnie to ciezko powiedziec gdzie bo prawie wszedzie jest :( Podesle pozniej jakies fotki.
-
Umyj silnik i wtedy sprawdż skąd leci olej, może nie dość fachowy wymieniono uszczelki:D tym czasem kontroluj stan oleju