Alfa Romeo 147 1,9 JTD 115 KM - dziwna odmiana błędu "Motor Control System Failure"
Witam wszystkich,
piszę do Was z prośbą o pomoc w identyfikacji problemu z komunikatem "Motor Control System Failure". Czytałem o tym na forum i owszem niektórzy mają ten sam komunikat ale nikt nie miał takiej sytuacji jak ja. Ostatnio kiedy wracałem do domu, samochód zaczął gasnąć co chwilkę i pojawiał się ten komunikat. Dojechałem jakoś do mechanika a on wykonał wszystkie operacje jakie były opisane na forum (czyszczenie EGR, wykluczył czujnik położenia wału itd). Po podłączeniu pod komputer wykazało "Problem z ciśnieniem paliwa". Tak więc mechanik zabrał się za układ paliwowy. Wykluczył pompę wtryskową, a następnie wyjął pompę z baku i tu odnalazł problem. Mianowicie pompa co jakiś czas traci zasilanie, tzn. coś odcina dopływ prądu do niej. Pompa jest sprawna, problem leży w czymś innym tylko właśnie nie bardzo wiemy w czym - komputer? przekaźnik? Dodam, że dziś samochód działał cały dzień i ani raz nie zgasł i ani raz nie pokazał się ten błąd. Jakby mu samo przeszło, ale podejrzewam, że to tylko na chwilkę dlatego chce to od razu zrobić.
Stąd moje pytanie do Was, czy może ktoś miał podobny problem i wie, albo podejrzewa co może boleć tą Alfę?
Pozdrawiam,
Karol.