-
2 załącznik(i)
Co to jest ??
Witam powiedzcie mi Panowie co to jest i gdzie można to kupić o ile jest taka potrzeba
Bo rurka dochodząca do tego jest klejona wiec raczej tak chyba fabryka nie robi i czy ma to wpływ na prace silnika ??
Szwagier ma taką samą jak moja ten sam silnik itd. i po wymianie właśnie tego dużo lepiej mu chodzi bardzo szybko wkręca się na obroty a moja dużo wolniej czy może być właśnie to klejenie przyczyną ??
Sory za zdjęcie ale robione na szybko tel.
147 1.9 JTD 115 KM przebieg 226k rok 2001r.
To moja pierwsza alfa i pierwszy diesel wiec wogóle sie na tym nie znam
Dziekuje z góry za pomoc
-
Zawór VGT sterujący zmienna geometria turbiny .
-
Jeśli on był klejony to może mieć wpływ na prace tej turbiny ?? i przez to obroty wolniej mi wchodzą ??
-
dokładnie, jest to overboost, steruje pracą, ciśnieniem, powietrza które wpływa na zmianę geometrii turbiny, po pierwsze, to nie powinno to tak leżeć tylko być odpowiednio przymocowane, jako taki nie powinno to wpływać na obroty, ponieważ jeżeli było klejone to może być mnniejszy otwór wewnątrz wężyka, co powodowało by zbyt słabe ciśnienie i wyskakiwanie błędu silnika, prawdopodobnie przy ponad 120 km/h lub powyżej 2 tys obrotów.
wężyki do wymiany, to kilka groszy ale sam zawór, ponad stówkę poleci, więc wątpię żeby go wymieniać, jeżeli ciśnienie nie ucieka
-
On nie leży tylko jest zamontowany oryginalnie chyba do podstawy filtra powietrza
Auto przyśpieszać przyśpiesza ale nie ma takiego szału jak u szwagra w ma ten sam silnik i tam obrotomierza śmiga jak szalony a tu idzie po woli od samego początku do końca tak samo
-
Sprawdź czy dynamicznie pracuje sztanga od łopatek turbiny i będziesz miał odpowiedź. Jeżeli jest dobrze sklejony powinno być OK,
jeżeli zaklejony otwór - lipa.
Df
-
Aha oki dzięki wielkie zaraz to zrobię
Bo u niego właśnie po małym bum uległo to uszkodzeniu i jeszcze gorzej mu chodziła niż moja
-
Jak długo tak jeździłęś to kierownice turbiny "stoją" i wymagają czyszczenia
-
Ja mam już ponad miesiąc a kiedy to było klejone to nie mam pojęcia