Pierwszy samochód-Alfa 147....
Witam.
Niebawem zakupię swój 1 samochód.
Patrząc na budżet jaki będę posiadał najbardziej podoba mi się właśnie Alfa 147.
Sąsiad ma 159 i naprawdę wygląd, audio, silnik i cała linia jest mega.
Niestety mnie nie stać na taką furkę, a również podoba mi się 147.
Jako, że będzie to moje 1 auto rzecz jasna będzie połowicznie współfinansowane przeze mnie, a połowicznie przez rodziców.
Jedyny problem jaki widzę w tym układzie to fakt, że ojciec nie za bardzo chcę się zgodzić na Alfę.
Masa złych opinii od ludzi, mechaników itp.
Jestem młody i przynajmniej przez najbliższe 2 lata rzeczy typu naprawy, OC, AC będę finansowane w 80% przez rodziców właśnie.
Ojciec uparł się, że Alfa to złe samochody (choć sam przyznał, że mu się podobają, ale nigdy żadną nie jeździł).
Sam jeździł i jeździ japończykami, teraz HONDA w której co jak co mówić nic nie robi prócz lania wachy, przeglądy, filtry, oleje, hamulce czyli tak standard.
Odwołując się do Alfy mówi, że nie chcę wchodzić w ten samochód i ciągle inwestować w niego pieniędzy.
Autko jakie by mnie interesowało to Alfa 147,3 drzwiowa, silnik JTD 140 KM lub ten 115 KM choć wyczytałem, że różnica mocy jest,a spalania nie, więc jestem bardziej skory wybrać 140 KM.
Cena jaką będę mógł przeznaczyć na autko myślę, że 14-17 tysięcy.
Teraz pytania:
1.Za to kwotę kupię coś dobrego, nie katowanego, nadającego się do jazdy po mieście (WWA), a jak tak to jaki byłby to mniej więcej rocznik.
2.Potrzebuję od was listy plusów Alfy co by przekonać ojca do zakupu tego właśnie samochodu, ale nie z rodzaju jest piękna etc, bo to nie przechodzi :(
3.Jakie spalanie średnio w mieście ten 115 oraz 140 konny Diesel ma. Przy ciągłej jeździe w mieście i nodze średnio ciężkiej do 7-7,5 litra się zmieści?
4.Jak przyspieszenie, elastyka w tym silniku?
5.Jakieś częste usterki co do Alfy 147 się pojawiają?
Liczę na pomoc w tym temacie i prosiłbym o konkrety, bo nie powiem Alfa mnie najbardziej pociąga i dobrze by było zostać "alfoholikiem".
Z góry dzięki.