-
amortyzatory ?
Witam, pytanie może naiwne - czy amortyzator może stukać ? Otóż w mojej alfie coś stuka podczas powolnej jazdy po nierównościach, wrażenie jakby coś było niedokręcone w zawieszeniu. Kontrola na stacji diagnostycznej nie wykazała żadnych luzów, zawieszenie cacy, tylko przednie amortyzatory mają już sprawność poniżej 50%. Czy to one mogą być powodem stuków? Dodam, że stuki są szczególnie słyszalne kilka dni po mocnym obciążeniu auta - np 5 dużych osób + jakieś 50 kg w bagażniku. Jeśli nie amorki to co jeszcze może być powodem stuków?
-
Mogą stukać.
Popytaj w okolicy gdzie mieszkasz o jakiegoś kumatego mechanika i sprawdź podwozie jeszcze raz.
Jeśli byłeś na diagnostyce rozumiem że to był przegląd rejestracyjny to oni tylko luzów szukają a delikatne stuki mają w nosie.
-
Sprawdź łączniki stabilizatora, u mnie dopiero 3ci mechanik stwierdził, że to one stukają. Luz był naprawdę minimalny. Miałem wymieniany wahacz i mnie krew zalewała przez to stukanie. Stukało na małych nierównościach i dziurkach w drodze.
-
Na diagnostyce byłem nie z powodu przeglądu, ale właśnie po to by zlokalizować te stuki. Poza kiepskim stanem amortyzatorów reszta jest dobrze (wg. diagnosty). Łączniki stabilizatora to chyba nie są bo stuki pojawiły się 2 tygodnie po ich wymianie.
Aha, poza wolną jazdą po nierównej drodze stuki pojawiają się też podczas ruszania / hamowania.
-
Witam ponownie, okazalo sie, ze stukaly gorne wahacze, po wymianie cisza :)