-
Dławienie silnika
Panowie może ktoś ma pomysł gdzie szukać przyczyny tego zjawiska:
Na 3 biegu przy wciśniętym gazie do spodu, auto najpierw przyśpiesza normalnie, ale po przekroczeniu 3 tys obrotów traci moc, dławi się i nie przyspiesza
Takie "dławienia" czuję tylko na 3 biegu, silnik nie kopci, komputer nie widzi błędów, niby wszystko jest ok.
Co to może być ?
-
Przepływomierz, albo kłopoty z dawkowaniem paliwa (pewnie regulator ciśnienia)
-
1 załącznik(i)
Sprawdzałem dzisiaj czy wszystkie przewody "siedzą" jak powinny żeby wyeliminować najprostszą przyczynę, czyli niestykające przewody i znalazłem jeden wtyk który nie jest nigdzie podpięty. Może ktoś wie od czego on jest - gdzie powinien być wpięty.
Przy filtrze paliwa z podszybia wychodzi wiązka z 4 "przewodami" 1, 2 i 3 są podpięte o 4 ze znakiem zapytania na zdjęciu ... żyje własnym życiem :)
Załącznik 59304
-
nie wiem czy na pewno, ale to jest chyba wtyczka z czujnika wody w filtrze paliwa. Powinna być wpięta od dołu do filtra paliwa.
-
Tak, wygląda na ten właśnie czujnik.
Zobacz pod spód filtra paliwa.
-
Dzisiaj podniosłem maskę i przyjrzałem się filtrowi i faktycznie ten kabel pewnie jest od czujnika wody w paliwie ... ale czujnika nie ma :/
-
Sprzedający ciął koszty ;)
Kup filtr z czujnikiem.
... i sprawdź resztę samochodu...
-
Wydaje mi się że czujnika nie kupię z filtrem paliwa, bo czujnik jest wykręcany i wkręcany w "nowy" filtr. W jakimś sklepie online znalazłem taki czujnik za ponad 100 zł, więc to nie jest tania rzecz :/ to i poprzedni właściciel, albo ktoś kto go jeszcze wcześniej ściągną do polski, szykując auto na sprzedaż wiedział co wykręcić z silnika, albo czego nie wymieniać jak się popsuło.
-
Coś mi się wydaje, że filtr z czujnikiem to coś koło 120 zł. Ale może się mylę.
Poszukaj na allegro.