Witam,
moje pytanie brzmi:
Czy airbag od zwykłej kierownicy AR166 (standardowa, czarna) będzie pasować do drewnianej kierownicy AR166
Załącznik 59908
Załącznik 59909
Printable View
Witam,
moje pytanie brzmi:
Czy airbag od zwykłej kierownicy AR166 (standardowa, czarna) będzie pasować do drewnianej kierownicy AR166
Załącznik 59908
Załącznik 59909
Będzie, jest jeden typ poduchy.
Pasuje poducha na 100 procent. Mam pytanie do czytelników. VCzy zdejmował ktoś kiedyś kierownice w 166 i czy podzieli się spostrzezeniami? NIe mam sciagacza a zamierzam zapakowac w swojej 166 drewnianą...
Generalnie da się podobno bez ściągacza, zapierasz się kolanami i jedziesz. Ja wymiękłem nie dałem rady i kiedyśtam kupiłem ściągacz (na allegro nazywa się frame model 37d429) za ok. 20zł żeby się nie męczyć :).
Generalnie poza ściągnięciem kiery sprawa prosta.
- odpinasz aku!
- trzeba zaznaczyć położenie kierownicy, ja to robię tak że wyjmuję kluczyk, przekręcam kierę w prawo aż zatrzaśnie blokada, później sobie zaznaczam taśmą izolacyjną obrys poprzeczki kierownicy na tej plastikowej obudowie manetek. Zgrubne, ale wystarczy żeby bez problemu później trafić na wieloklinie
- odkręcasz 3 imbusy od spodu kierownicy żeby uwolnić poduchę, odpinasz wtykę poduchy (dość mocno siedzi, trzeba ją po prostu wyciągnąć, nie ma żadnego tajemnego zatrzasku)
- odkręcasz tę dużą nakrętkę trzymającą kierownicę (ja sobie radzę kluczem francuskim na pionowo plus dźwignia z klucza płaskiego, bo nie mam takiej nasadki ;) )
- odkręcasz 3 śrubki krzyżykowe w miejscu pod poduchą, one trzymają zwijacz od poduchy
- zdejmujesz kierę (ze ściągaczem lub bez, co kto lubi), trzeba rozpiąć jeszcze wtykę taką z 1 pinem, to chyba jakaś masa do kierownicy
To chyba tyle, piszę z pamięci więc może coś pominąłem.
He józef jak zawsze jesteś niezawodny:) POwiemm szczerze że bedę musiał jakiś sciagacz ze śruby czy czegoś ulepić bo w necie czytałem ,że ciągnąc na siłę jest znikome ale zawsze prawdopodob. ,że wybije śię zęby jak to puści...Kręci mnie kiera z drewna plastikowca ze srebrnym ICS i musze ten plan jakoś wykonać....
Spox, polecam się, akurat robiłem to wczoraj - dłubałem przy nieodbijających kierunkach (a z tydzień temu przy tempomacie 2 razy) - więc mam temat ogarnięty na świeżo :).
Zadam tylko jedno pytanie dla niektórych może głupie aleee.
Czy kiera w 166 jest wykonana z drewna czy z plastiku. Bo w 156 mam plastikową i daje rade ale w 166 to chyba plastikowej nie bede zapodawał..
Miałem już podejście do kierownicy i poległem. W moim przypadku bez ściągacza nic nie zdziałam. Również chcę wymienić na drewnianą (srebrny ICS).
Mam ten sam dylemat. Ja sobie odpuscilem, nie bedzie to wygladalo fajnie, moim zdaniem oczywscie. A kiera wyglada na plastikowa a przynajmniej nie sprawia dobrego wrazenia i efekt tez nie jest zadowalajacy. Lepiej wyslij kiere do obszycia porzadka skora, koszt chyba 300 zl a efekt bedzie o niebo lepszy ! Mozesz wybrac kolor, faktore i kolor nici. Jest tego na necie od groma.
To jednak drewno 100 procentowe. Moja skórzana jest idealna, ale podobaja mi się drewniane kierownice, ale tylko w AR. Problem to będzie zdjąć starą...