-
Drgania kierownicy
Witam,
Panowie i panie w miniony week będąc na dłuższej trasie i jadąc z predkością 180-200 km/h zaczeło strasznie trząść kierownicą, efekt się nasila podczas hamowania. Stan ten się zaczyna tak od 120km/h w górę, dodam że jeśli chodzi o kwestię zawieszenia jest po wymianie wachaczy, sprężyn... i na przeglądzie gość niby nie stwierdził żadnym odchyłów od normy ;/ czytałem o kwesti krzywej tarczy ale nie jestem pewien czy to nie powinno być odczuwalne przy niższych prędkościach. Miał może ktoś coś podobnego?
-
Siemano. Ja zacząłbym od sprawdzenia stanu opon. Jeżeli wibracje zaczęły się w czasie jazdy to moim zdaniem najprawdopodobniej wybuliło Ci którąś z opon lub "złapałeś" coś w oponę. Jeżeli się mylę to przynajmniej będziesz wiedział, że opony masz ok. Pozdrawiam.
-
Niby nie stwierdził to chyba mało powiedziane. Ale jak jesteś rozpędzony to nie trzymasz wciśniętego hamulca tak, to też by odpadało. Luzy w kolumnie kierowniczej mogą być, delikatnie skrzywiona felga, nie do końca zbieżne auto, za mało powietrza w którymś z kół. Lub słabej jakości opony więc sam musisz zrobić rachunek tego i coś ustalić.
-
W takich wypadkach przeważnie ( 120km/h+ ) winą są koła. Podjedź gdzieś i sprawdź czy nie zgubiłeś odważnika.
-
Mi w poprzednich autach przy takich predkosciach rozerwala sie osnowa opony na boku. Zdejmij kolo najpierw jedno pozniej drugie i obejrzyj dkladnie opony czy nie ma guzow czy pekniec. Jesli nie to tarcza hamulcowa ale to trzesie wlasciwie tylko przy hamowaniu
-
U mnie bylo bardzo podobnie i okazalo sie ze mialem krzywe felgi ,dla sprawdzenia zamienilem przod na tyl i ustala telepawka.
-
Co do tego drgania to przy hamowaniu jest duuuuuuużo gorzej, oczywiście przy prędkościach 120km +....... podjade w week na wulkanizacje zeby sprawdzili felgi ;/
-
U mnie podobnie słychać było bicie z tyłu przy hamowaniu od 140-160 na 5 czy 6 biegu oraz minimalne wibracje kierownicy pomogło ponowne wyważenie kół a różnica była taka 0-15 i 0-35 gram tył.
-
Dokładnie tak jak koledzy piszą zacznij od tego co sam możesz sprawdzić czyli od opon, w nastepnej kolejności musisz sprawdzić felgi czy przypadkiem nie wpadłes w jakąś dziurę i felga się wykrzywiła lub odpadły odważniki. Przy hamowaniu to już tylko tarcze...
-
Panowie, odnośnie bicia przy hamowaniu, może coś doradzicie. Biło mi więc pierwsze co to wymieniłem tarcze, oczywiście brembo. Miesiąc spokoju i bicie powróciło. Co może krzywić tarcze? Kiedyś ktoś na forum pisał że jak są krzywe felgi to może giąć tarczę ale ja szczerze mówiąc tego nie ogarniam...