Witam was, Problem jest z tym błędem co w załączniku na zdjęciu. Nigdzie nie mogę go przykleić tzn. Nie wiem czy to od centralki poduszek przednich czy bocznych. Opisany jako zwarcie do masy i nie wiem gdzie szukać problemu. Proszę o pomoc.
Printable View
Witam was, Problem jest z tym błędem co w załączniku na zdjęciu. Nigdzie nie mogę go przykleić tzn. Nie wiem czy to od centralki poduszek przednich czy bocznych. Opisany jako zwarcie do masy i nie wiem gdzie szukać problemu. Proszę o pomoc.
Kolego, sterownik poduszek jest jeden i wykazany błąd informuje o uszkodzeniu obwodu lampki kontrolnej poduszek na tablicy.
Po załączeniu zapłonu kontrolka poduszek winna zapalić się na tablicy i zgasnąć po ok 3 s.
Jeśli po skasowaniu błędu jest to samo, to oznacza uszkodzenie (brak styku lub zwarcie w przewodach) obwodu kontrolki poduszek na tablicy.
Czyli co i gdzie mam szukac? Blad nie chce sie skasowac.
Gdy kontrolka poduszek na tablicy się świeci - to trzeba sprawdzić sterownik poduszek, przy odłączonym akumulatorze wypiąć złącze sterownika poduszek (dostęp po zdemontowaniu osłony kanału środkowego po stronie nóg pasażera) i po podłączeniu akumulatora (bez sterownika poduszek) kontrolka winna zgasnąć, co świadczy o uszkodzeniu sterownika (tylko wymiana).
Gdy kontrolka poduszek na tablicy się nie świeci to jest uszkodzenie w samej tablicy wskaźników.
Pozostają ewentualnie do zbadania przewody od sterownika do tablicy wskaźników, podaję nr na złączu sterownika i kolory przewodów: 13 - błękitno/biały, 20 - błękitno/czarny.,
przez podanie tych przewodów do masy winna zapalić się kontrolka oczywiście przy odłączonym sterowniku.
Uwaga! wypinanie i zapinanie wtyczki do sterownika poduszek zawsze przy odłączonym akumulatorze.
Ok. Ale u mnie są 2 kostki do centralki więc te piny tyczą się której kostki? Nie chciałem o tym pisać wcześniej bo były by tylko domysły na centralke a nie możliwości. Więc jakiś czas temu wymieniałem nagrzewnicę bo ciekła i kapało na centralkę. Był wcześniej inny błąd którego mogłem kasować i było ok na jakiś czas. Tyczyło się to poduszki bocznej pasażera. Czyli jest duże prawdopodobieństwo, że to wina zalanej centralki. Jutro postaram się sprawdzić Twoją metodę kolego stanlizak. Dzięki i czekam na kolejny pomysł po kolejnych info ;)
- - - Updated - - -
A więc po odłączeniu centralki kontrolka nadal świeci :( Nie wiem czy mam się cieszyć czy nie. Teraz szukanie gdzie jest zwara,
Kolego przejrzałem ponownie schematy, podaję właściwy opis (poprzedni opis dotyczył sterownika bez bocznych poduszek) dla sterownika z poduszkami bocznymi (w fotelach):
- w/g schematu złącze sterownika poduszek jest jedno 40 stykowe,
- sygnał na kontrolkę awarii sterownika poduszek (czerwony) na tablicy wskaźników - pin 40 przewód błękitno/biały (po podaniu +12v winna zgasnąć na tablicy),
- sygnał na kontrolkę poduszki pasażera (pomarańczowy) na tablicy - pin 33 przewód błękitno/czerwony (po podaniu masy winna się zapalić)
Radzę wydrukować sobie schemat poduszek np. z eLear'na czy DTE.
To już lekko zgłupiałem. Gdzie znajduje się centralka air bag? Za ICS jest sensor (centralka)? Jeśli tak to tam dochodzą 2 wtyczki a boczne mają osobne po swoich stronach.
Sterownik air bag jest metalowym pudełkiem przykręconym śrubami na kanale środkowym przed lewarkiem zmiany biegów i wygląda tak http://moto.allegro.pl/sensor-podusz...418574802.html
Czyli to jest centralka/sensor przednich poduszek. Ja mam tak jak w tym linku 2 wtyki http://moto.allegro.pl/sensor-sterow...442575028.html
Boczne mają też swoje sensory i nie wiem czy są sterowane tą centralką za ics. Jak w takim przypadku (2 wtyki) mam szukać tego zwarcia?
To zamieszanie przez to, że nie podałeś dokładnej daty produkcji i tak w Twoim przypadku 2 złącza 24 pin na złączu A (więcej podpiętych przewodów) poszukaj na pin 10 przewód błękitno/biały (sterowanie lampką kontrolną czerwoną sterownika na tablicy - opis działania jak pisałem)
oraz na tym samym złączu pin 9 przewód błękitno/żółty (sterowanie lampką kontrolną pomarańczową odłączenia poduszki pasażera - opis działania jak pisałem).
Sterownik poduszek w samochodzie jest jeden przykręcony zawsze przed lewarkiem zmiany biegów i obsługuje wszystkie poduszki dodatkowo napinacze pasów, tylko zmieniano producenta sterownika przez co było aż 5 rodzajów z różnymi złączami.