Kilka informacji przed zakupem Alfy 159
Witajcie,
Dotad jestem posiadacza mini cooper s. Jako, ze potrzebuje drugiego auta na codzień i ze rodzina niedługo się rozwinie, poszukuje jakiegoś kombi.
Najpierw myślałam o czymś b. Użytecznych w stylu octavii III czy passata b5 fl, ew. Ford s-Mac czy BMW serii 5 z roku ok 2006 ale to już droższy samochód.
Ostatnio pomyślałam natomiast o Alfie 159 kombi. To na czym mi zależy to:
Pojemnosc samochodu (bez przesady ale chodzi o coś 2+1, docelowo na chwile ew. 2+2). Jedyna przeszkoda, to ze ma ma 2 metry i potrzebuje dużo miejsca (w wielu autach prawe kolano wbija mu się w deskę rozdzielcza). Tutaj wiem, ze Alfa nie jest za duża w środku...
Druga sprawa to niezawodność: mini psuje mi się ciagle a naprawy są kosztowne. Pytanie więc czy Alfy 159 rzeczywiście są lepsze niż starsze, czy można taka spokojnie pojeździć do np 250 tys, czy do codziennej pracy i wyjazdów dalszych się nadaje czy może się rozwalac. Druga sprawa to koszty napraw i części - czy jest to auto drogie w utrzymaniu (np porównując do szkody, Ćwiąkalski czy BMW).
Trzecia sprawa to spalanie: z tego co się orientuje Alfy z dieslami są mocno oszczędne stad myśle o 1.9 150km. Chciałabym zrobić jej chip na okolo 180 km, z tego co widziałam warto tez zdjąć filtr cząstkę stalych (czy nie jest to karalne i czy jest ok dla silnika?). Myśle ze ten silnik jest fajny bo oszczędny a jednak dynamiczny. Czy faktycznie są dobre i wytrzymałe?
Czy Alfa nadaje się na dłuższe wyprawy? Nie jest za twarda? Czy nie będzie się psula bardziej od np niemieckich aut?
Z góry dziękuje za pomoc