Witam !
Ostatnio dostałem felgi 7Jx15 et 38 ale niestety po montażu i wyważeniu okazało się że felga trze o kopyto.Czy ktoś wie dlaczego tak się dzieje?
podobno zakres et w Alfie 147 to od 35 do 42 ?Pomocy
Printable View
Witam !
Ostatnio dostałem felgi 7Jx15 et 38 ale niestety po montażu i wyważeniu okazało się że felga trze o kopyto.Czy ktoś wie dlaczego tak się dzieje?
podobno zakres et w Alfie 147 to od 35 do 42 ?Pomocy
To, że ET mieści się w zakresie jeszcze nie gwarantuje tego, że felga będzie pasować. Drugim parametrem jest jej średnica i mimo, że do 147 z takim silnikiem jak masz w podpisie 15" felgę da się założyć, to pamiętaj, że 15" to wymiar zewnętrzny. Najwyraźniej ta obręcz jest tak ukształtowana, że po prostu ociera o zacisk, a inna o takich samych parametrach ocierać nie będzie. Jestem też przekonany, że mówisz o felgach nieoryginalnych, tzn nie pochodzących z palety felg Alfa Romeo przeznaczonych do tego modelu.
Pozdrawiam.
- Rafał
Kwestia również kształtu ramion felg.
Podobną sytuacje miałem w volvo.
Felga oryginalna od modelu starszego. Kupiona zgodnie z oznaczeniami. Przyszła pojechaliśmy założyć opony. Felga założona i po opuszczeniu ani metra nie ujechaliśmy - ramiona zablokowały się o zacisk.
Sprawdź czym haczy. Może uda się zamontować lekki dystans