Witam
Czym to może być spowodowane.Przy otwieraniu zamka z kluczyka szyba nie opuszcza sie o te 1,5 czy 2 cm.
Witam
Czym to może być spowodowane.Przy otwieraniu zamka z kluczyka szyba nie opuszcza sie o te 1,5 czy 2 cm.
A nie jest tak że opuszcza się dopiero jak pociągniesz za klamkę?
Maciek z tego co sie orientuje to tak nie jest. Szyba powinna opadać po otworzeniu z kluczyka. Z początku jak kupiłem to tak było. Chyba że coś niechcący przestawiłem
A teraz jak się u Ciebie zachowuje, opuszcza w ogóle? U mnie od nowości szyba opuszcza sie DOPIERO po pociągnieciu za klamkę, co ma sens bo w innym przypadku byłoby strach zostawiać na dworku auto z odblokowanym centralnym i niedomkniętymi szybami w czasie np. deszczu...
PS. Jak wsiądę, zamknę drzwi to szyba automatycznie wędruje do góry. Natomiast z zewnątrz, przytrzymując guzik otwarcia samochodu na pilocie dłużej mogę wymusić opuszczenie szyb o tyle jak długo guzik wciskam.
mantis30 przy otwarciu z kluczyka szyba powinna lekko sieotworzyć bo tak miałem. Po zamknięciu drzwiszyba automatycznie idzie do góry i jest oki. Też mam ta funkcję w kluczyku ze jak przytrzymam przyciskotwierania to szyby automatycznie opuszczają sie o tyle jak dług to wciskam guzik.Wyczytałem w jednym temacie ze podobno są jakieś czujniki który odpowiada zadomykania szyby, jak i opuszczanie, ale nie jest to do końca potwierdzone przez z jednego alfaholika.
3 sierpnia jadę do serwisu na sprawdzenie bo jeszcze mam niecały miesiącgwarancji. Jestem ciekawy po elektryk powie.
Pozdrawiam
W taki razie miałeś widocznie rozkalibrowany system opuszczania/podnoszenia szyb ;)
Czy masz w wyposażeniu SafeLock, czyli przycisk ryglowania/odblokowywania drzwi od środka? Taki przycisk na kokpicie obok guzika świateł awaryjnych.
Jesli tak, to odblokowania centralnego zamka drzwi tym przyciskiem powinno mieć takie same konsekwencje jak odblokowanie z pilota - czyli również (wg. Twoich sugestii) szyby powinny nieco opaść. Szczerze mówiąc nadal nie widzę sensu takiego zachowania. Czy u Ciebie nacisnięcie przycku na pilocie powodowało opuszczenie szyb zarówno po stronie kierowcy jak i pasażera?
Zastanawia mnie ta sytuacja bo ani u mnie ani u Lutraki, ani w MiTo jakie oglądałem w salonach i innych miejscach, opisane przez Ciebie zachowanie nie miało miejsca.
PS. W instrukcji (strony 95-100) jest opis kalibracji systemu elektrycznego podnoszenia i opuszczania szyb, wykonaj procedurę i sprawdź efekty.
Potwierdzam, w moim MiTo również szyba obniża się dopiero po pociągnięciu za klamkę. Odryglowanie zamka pilotem lub przyciskiem wewnątrz samochodu nie ma żadnego wpływu na szybę.
Witam
I wszystko się wyjaśniło, po odwiedzinach w serwisie, powiedziano mi że tylko w niektórych modelach ale dokładnie już nie pamiętam w jakich szyba się obsuwa się z pilota kluczyka, ale to jest rzadkość. potrzebne jest pociągniecie za klamkę. I problem rozwiązany.