-
Awaria?
Witam,
Podczas jazdy (ok 100 km/h) nagle zapaliła się kontrolka oleju, zaświeciła czerwona żarówka na mierniku temperatury, obroty spadły do zera. Po zatrzymaniu sprawdziłem miskę olejową - brak widocznych uszkodzeń,korek cały, tylko (czego wcześniej nie było) miska olejowa jakby zarzygana olejem od przodu auta, uszczelka na łączeniu miski też jakoś dziwnie wygląda.
Auto zostało ściągnięte, podłączyłem pod kompa - brak nowych błędów (tylko p1173 i P0130 - z tymi bujam się już jakiś miesiąc pomimo nowej sondy, sprawdzeniu dolotów powietrza, czyszczeniu przepustnicy i przepływomierza), olej na pół bagnetu (jakieś 2 tyg temu był full).
Czy odpalać auto czy lawetą do mechanika? Dodam że po przekręceniu kluczyka w pozycję MAR gasną wszystkie kontrolki oprócz tej z olejem ale nie pamiętam czy ona gaśnie dopiero po odpaleniu auta.
Proszę o komentarz ewentualne wskazówki.
-
No to ciśnienie oleju do sprawdzenia,ale jak gromnica świeci to już musi być ledwo ledwo.Szykuj już torxy i miska w dół.
Miska nie ma uszczelki,składa sie ją płynną masa typu Dirko czy tam reinz.Może gdzieś puściło olejem ale to szybko namierzysz jak zajrzysz głębiej
Tak czy inaczej jest problem ze smarowaniem więc panewki do wglądu i ciśnienie do sprawdzenia.Dojazd do mechanika może skończyć sie holowaniem w takim przypadku
-
Kontrolka oleju gaśnie po odpaleniu, samochodu w żadnym wypadku nie uruchamiaj, mi to wygląda na uszkodzoną pompe oleju + któraś uszczelka
-
Gdzie jest umiejscowiona ta pompa?
Dolałem litr oleju, odpaliłem auto, wszystko jak było wcześniej, żadnych błędów.
W poniedziałek chcę sprawdzić ciśnienie oleju, może ktoś wie jakie powinno byś na zimnym silniku?
-
Ciśnienie mierzy się na rozgrzanym oleju.
min 2.0 bar dla biegu jałowego i min 4,5 bar przy obrotach 4tyś/min
Panewki sprawdziłaś?
-
Panewek nie sprawdziłem, ale żadnych nowych dziwnych dźwięków nie usłyszałem, przejechałem 160 km i sytuacja się nie powtórzyła, temperatura i olej w normie.
Dam znać jeszcze jak sprawdzę ciśnienie oleju.
-
Z tymi dzwiękami to różnie bywa,w każdym razie jazda z tak nie pewnym "dołem"to finansowe ryzyko.Lepiej zajechać i sprawdzić działanie układu smarowania i sam czujnik z resztą i ciśnienie oleju