[156] POMOCY!!Kilka problemow z nowozakupiona 156 1,8TS z LP
Witam
2 tygodnie temu dokonalem zakupu 156 1,8TS z ins.gazowa LPI(gaz ciekly).
Niestety po przejechaniu doslownie kilkunastu km okazalo sie ze cos mi nie pasowalo ze skrzynia biegow...Pojechalem do znajomego na dokladny przeglad auta,m.in wylalismy olej ze skrzyni, okazalo sie ze bylo go tam doslownie 200ml :shock: :shock:
Od razu na Orlen po olej i zalalem nowy.
Po doslownie 2godzinach a auto stalo...zostala po mnie duza mokra plama oleju.
Po ogolnym przegladzie i podpieciu do kompa(wyszedl jeden blad i zostal skasowany)znajomy znajacy sie na 156tkach stwierdzil ze poza skrzynia nie ma wiekszych zastrzezen co do mojego egzemplarza.
Wrocilem do Wroclawia po czym pojechalem zrobic porzadek z ta skrzynia.
Dobrali sie do niej od strony przeglubu dokl.wymienili uszczelniacz...mechanik zobaczyl ze jedna z tylnych opon jest zdarta od wewnatrz co wskazywac by moglo na zle ustawiana zbieznosc lub walniete tylne zawieszenie.
Ze skrzyni nadal mi cieknie mocno, chcialem zrobic zbieznosc ale niestety niewielu chce sie tego podjac we Wrocku.Te sruby od regulacji sa mocno zapieczone i niestety nie wiem co mam z tym fantem zrobic.
Co do skrzyni to jestem umowiony na czw w AUTO SERWIS JACEK ul.Gnieznienska, Wroclaw na dokladny przeglad tych wyciekow i najpewniej jej klejenie...facet sie na tym zna.Kleil juz nie jedna skrzynie.
Ponadto zauwazylem ze jak wsiadam rano do auta czuje straszny smrod...najpewniej gaz...musze dokonac jak najszybciej przegladu instalacji gazowej.
Ogolnie jestem wsiekly i zdruzgotany...zalamany...
Znacie moze specyfike tych tylnych zawieszen...jak to jest z ta zbieznoscia?
Da sie ja ustawic czy trzeba od razu wymienic caly tyl??
Re: POMOCY!!Kilka problemow z nowozakupiona 156 1,8TS z LP
Witam nowego alfiste
nie przesadzaj z tym załamaniem, jak widze auto, które kupiłeś nie jest juz pierwszej młodości więc raczej normalna rzeczą jest,że będzie wymagało wkładu finansowego.
Jak na razie widzę, Twoj problem polega na tym,żeby znaleźć dobrego fachmana do Alfy.Z czasem na pewno ktoś podpowie Ci gdzie w Twoich okolicach takiego speca znaleźć.
Niemal regułą jest,że kupując uzywane auto trzeba bedzie w niego troche gotówki wpompować.
Głowa do góry, podopinasz to co do dopięcia i będziesz sie cieszył.Sugeruję jeszcze zainteresować się:
1.Rozrządem
2.Olejem silnikowym (oczywiście wymianą)
Pozdrawiam i powodzenia!