Jak kupować Alfe 156 - Pomocy
Witam serdecznie wszystkich. Potrzebuje waszej pomocy i rad. Jako że obecnie nie jestem posiadaczem Alfy chciałbym się was poradzić na co zwrócić uwagę przy zakupie. Może na wstępie odrobinę o tym co mam co oczekuje i czego szukam. Obecnie mam Hondę Civic która powoli kończy swoją ciężką prace (ponad 20tyś roczne). Jako że morze plastiku znudziło mi się strasznie mój wzrok skierował się na Alfe 156. Zawsze mnie te auta fascynowały ale wieczne recenzję które wyraźnie wskazywały na jej awaryjność spowodowały że nie wybrałem tego auta. Przyszła pora na zmiany i chęć czegoś innego o lepszej jakości wykończenia niż w mojej H. Szukam Alfy 156 po lift czyli od 2004r. Jako że auto będzie raczej wykorzystywane w dłuższych trasach (ewentualnie do sklepu) to szukam opcji z silnikiem diesla. Może jestem młody ale jakoś tak bardziej moje oczy są skierowane na wersje kombi.
Teraz odrobinę pytań.
1. który silnik disla wybrać. Liczy się dla mnie ekonomia oraz wytrzymałość.
2. Na co zwracać uwagę przy oględzinach auta. Jakie są najczęstsze problemy w tym aucie.
3. Koszty eksploatacji. Jak je oceniacie?
4. Zawieszenie jest aż tak delikatnie jak plotki mówią?
5. Jak oszacować faktyczny przebieg auta? czyli co najszybciej się wyciera i najtrudniej zatuszować?
6. Jak wygląda sprawa zabezpieczenia antykorozyjnego?
Nie piszę o cenie auta bo tu raczej nie oto chodzi. Chce kupić zadbaną i sprawną Alfe. Wiem że w każdym używanym aucie trzeba coś zrobić ale czasem potrafi to zaboleć.
Z góry dzięki za pomoc i wasze cenne rady.