Jak stwierdzić (wymiary?), że leżące na stole sprężyny i amorki to SP do 156? Nie mając kompletnie żadnych oznaczeń, numerów, kolorów, etc? Gdzieś o tym było, ale nie mogę znaleźć.
Printable View
Jak stwierdzić (wymiary?), że leżące na stole sprężyny i amorki to SP do 156? Nie mając kompletnie żadnych oznaczeń, numerów, kolorów, etc? Gdzieś o tym było, ale nie mogę znaleźć.
Nie różnią sie czasem sprężyny liczbą zwoi?
Nie wiem, dlatego pytam fachowców.
na amortyzatorze masz nabity numer w okolicy dolnej podstawy sprężyny patrząc od strony wewnętrznej samochodu a ze sprężynami jest kłopot bo sam swego czasu starałem się znaleźć jakieś wymiary sprężyn i nic nie udało mi się ustalić ale jak chcesz to w weekend moge zmierzyć u siebie średnice i ilość zwojów bo mam sportpacka
Dołączę się do pytania z prośbą podania wymiarów tych sprężyn ;)
czarek82,
Jak chcesz zmierzyć DOKŁADNIE ilośc zwojów na komunie amorka (w samochodzie) skoro część jest "we wnętrzu nadkoloa" - dostęp do top mounta jest praktycznie nie możliwy. Tam raczej nie będzie że swojów jest równo 9 tylko pewnie będzie 9.xx - a tak dokładnie nie zmierzysz na aucie tylko trzeba wyjąć amorka z sprężyną.
Pozdrawiam,
bugati piszesz tylko po to by nabić sobie posty?
zmierzę średnicę drutu a ilość zwojów jestem w stanie policzyć nawet gdy są założone i już moge wam powiedzieć że średnica drutu jest 12mm z przodu i z tyłu przy sp a przy z zwykłym z tyłu średnica jest 10mm, ale dokładnie potwierdzę w weekend.
Na sprężynach powinno być kolorowe oznaczenie twardości. Ja mam u siebie zielony znak na sprężynie co oznacza standart twardości.
Są jeszcze chyba żółte (twardsze) i czerwone (najtwardsze). Ilość zwojów powinna być taka sama.
i tu musze cie kolego marioroza zmartwić ale żołty to jest najtwardszy a czerwony to średni a zielony to standart ale na nich są jeszcze dwa kolory ale nikt nie był mi wstanie wytłumaczyć lub nie chciał zdradzić co oznaczają poszczególne kolory.