-
Oswietlenie wnętrza
Witam stałem się niedawno szczęśliwym posiadaczem AR 147 :) i mam kilka pytań :
- czy trudno się wymienia żarówki oświetlenia wnętrza chodzi o pokrętła od nawiewów konkretnie ?
- piszczy mi pedał sprzęgła przy wciskaniu ? ktoś ma na to jakiś sposób smarowałem elementy nośne przy pedale i nic
Jeśli sprawy już były przerabiane to przepraszam ale szukałem na forum i nie znalazłem . Jeszcze się za dobrze tu nie zaznajomiłem :)
-
pedał sprzęgła opisywany był ostatnio. http://www.forum.alfaholicy.org/147/...gla_video.html
Wychodzi na to, że to standardowa przypadłość (tulejki pedału sprzegła).
Teraz wystarczy, że sprawdzisz, jaki masz silnik (TS czy JTD, bo w profilu nie uzupełniłeś ;), i będziesz wiedział, co dokupić (link do EPERów w tamtym temacie - zarówno do TS jak i JTD).
-
Odnośnie żaróweczek:
1. Wyciągasz radio
2. Wyciągasz panel z podstawką pod kubek (najpierw ramkę) - nie pamiętam dokładnie, ale chyba na siłę :)
3. Odkręcasz dwie śrubki na których trzyma się panel klimy, wyciągasz i odpinasz 2 wtyczki.
4. Wykręcasz z tył żaróweczki.
I teraz tak - sposobów było kilka na forum, ale podam Ci taki, który moim zdaniem jest najszybszy (chyba, ze wolisz kupić oryginały w aso po 50zł za sztukę ;)). Jak wyciągniesz tą żaróweczkę, będzie w takiej obudowie. Odginasz styki na dole i powinna wylecieć. W 2 dziurki wkładasz zakupioną żaróweczkę z drucikami - coś jak ta: http://nokautimg2.pl/p-e2-3b-e23bb79...-6-v-40-ma.jpg. Ja kupiłem w sklepie motoryzacyjnym. Zaginasz druciki, nawet nie trzeba lutować. Wymień od razu trzy, nie będziesz miał różnicy w natężeniu światła i w razie przepalenia nie będziesz musiał wszystkiego jeszcze raz rozdzierać. Generalnie jeśli chodzi o czas, to z robotą powinieneś uwinąć się do 30min.
Odnośnie tulejek - mam jeszcze 3 na zbyciu bo zamawiałem do siebie. Wersja benzynowa.
-
Wielkie dzięki za pomoc jutro biorę się za żaróweczki
tulejek do sprzęgła ? a duży problem z wymianą ?
-
Odnośnie tulejek - w piątek mam odebrać z aso. Nie wiem więc jak z wymianą - to się okaże :). Nie można zamówić jednej sztuki, tylko 5 w konfekcji, więc jeszcze 3 mam na zbyciu.
Pozdro