-
subwoofer cicho gra
Witam mam w swoim samochodzie oryginalne radio. Postanowiłem założyć do mojego audio subwoofer aktywny który pozostał mi z poprzedniego auta. I jak wiadomo nasze radia z tyłu nie mają wejścia na chnicze. Zakupiłem coś takiego http://moto.allegro.pl/konwerter-poz...545052894.html podłączyłem. Podłączyłem wzmacniacz według zasad kabel remote oraz masę i plus. Plus złapałem z radia +12 bo nie chciałem ciągnąć kabli. Wzmacniacz się uruchamia. W momencie gdy dotykam kablem masowym masę. Następuje mocne uderzenie basu a później cisza. Słychać w tubie bas ale jest on bardzo słaby. Poza tym subwoofer ten posiada na kablu potencjometr od siły basu, którego dioda się świeci wskazując że jest włączony jednakże kręcąc nim nic się nie zmienia tzn poziom basu się nie zmienia i gra cały czas tak samo. Jaka może być przyczyna ????????
-
Kable musisz niestety pociągnąć :)
Zasilanie wzmacniacza musi iść bezpośrednio z akumulatora i to dość grubym kablem (zależy od mocy wzmacniacza). Instalacja z radia idzie na zbyt cienkich kablach. Dla wzmacniacza brakuje prądu i dlatego włącza się w nim jakieś zabezpieczenie.
-
Niestety to nie to ;( dziś podłączyłem grubym kablem i nadal jest to samo. Pokrętło od wzmacniacza nadal nie zmienia poziomu głośności. Co dziwne kiedy pilotem który mam na kablu do tego wzmacniacza wyłączam wzmacniacz on nadal działa. Coś źle podłączyłem ??????
-
Masz podłączony wzmacniacz + z akumulatora a - z karoserii auta? Kabel remote idzie z radia do wzmacniacza?
-
tak i niestety nadal nie gra głośno gdybym nie miał takiego podłączenia to subwoofer w ogóle by się nie włączył a on gra tylko cicho i pokrętło potencjometru w ogóle nie zmienia jego mocy
-
Próbowałeś puszczać sygnał z innego źródła?
-
A że tak zapytam pokręciłeś potencjometrami na tym konwektorze ? Może masz ustawione je na min i dla tego tak sie dzieje ;)
-
stawiam na to co siwy144, jak zakładałem pierwsze audio to zapomniałem na wzmacniaczu ustawić odpowiednio pokrętła i nie grało prawie wcale bo wszystko na minimum było:)
-
chodzi o to że ustawienie jest z pilota który jest na kablu innego ustawienia nie ma niestety.....a regulacja jakby nie działa dioda pilota się świeci ale kręcenie pokrętłem nic nie daje ;(
-
Ale ustawienie siły sygnału masz tez na tym konwektorze sygnału