Jak w temacie, jakie jest Wasze zdanie na temat wymian filtra powietrza, jak często należy go zmieniać?
Printable View
Jak w temacie, jakie jest Wasze zdanie na temat wymian filtra powietrza, jak często należy go zmieniać?
Często. 2-3 razy do roku, zależy, w jakim zapyleniu jeździsz.
Nie jest drogi, a czysty chroni przepływkę.
Wiadomo ze im czesniej tym lepiej, ja wymieniam razem z olejem i f paliwa, co ok 10-12 tys
NA pewno nie z takim interwałem jak twierdzą producenci aut. Ostatnio znajomy trzymający się zawsze zaleceń producenta ukatrupił silnik w 3 letnim VW Jetta. Tak pokrótce po szybkiej rozbiórce to: turbina z pourywanymi wirnikami i wkręconymi resztkami filtra uszkodzone tłoki, zawory, wał i krzywki na wałkach przytarte ( efekt stosowania olejów typu longlife i wymiany co 30tys. km) - ogólnie szuka drugiego silnika. Ogólnie minimum przy każdej wymianie oleju, czyli max 10 tys. i kilka razy w roku przegląd i czyszczenie.
Rozumiem, czyli po prostu potwierdziliście moje podejście do tego tematu :)
Żeby jeszcze ten filtr był łatwiej dostępny....
W 156 nie ma problemu z dostępem do filtra. Chyba że po FL i w ropie jest inaczej niż w TSach.
Ja wymieniam filtr powietrza zawsze przy wymianie oleju, czyli co 10 -12 tyś km. Filtr paliwa co drugą wymianę.
No właśnie ja mam 156 po FL i JTD i naprawdę ciężko jest go wyciągnąć, w innych autach to kwestia 10min a tutaj zawsze się nawkurwiam co nie miara...
w jtd 105 to chwila :)
jaka chwila??? w 105 30 min minimum