Spory luz pionowy kielicha półosi napędowej lewej strony
Witam. Po oględzinach z kumplem mechanikiem został zdiagnozowany spory luz pionowy kielicha półosi napędowej z lewej strony oraz wyciek oleju w tym miejscu. Dodatkowo przy dodaniu gwałtownie gazu lub jego odjęciu występuje stuk. Teraz pytanie co do wymiany? Miał ktoś z was takie problemy? Czy jest tak simering jeśli tak czy zna ktoś cene takiego i co z tym sporym luzem na kielichu oraz stukiem? Ma ktoś pomysł?
Jeszcze jedno z innej beczki. Czy w każdej alfie jest grzałka elektryczna i jak działa? Ja mam 166 2.4 jtd 150KM
Luz na półosi lewej Alfa Romeo 166 @,4 JTD `99
Cytat:
Napisał
marek230482
Chodzi Ci o luz półosi przy wejściu do skrzyni? Tam jest oprawa łożyskowa centrowana na podtoczeniu. Nie ma prawa mieć luzu, chyba że łożysko się totalnie rozsypało (czyt. brakuje kulek). Może źle to opisujesz? Może chodzi Ci o przegub? Weź jakiś schemat albo rys. z ePera i zaznacz gdzie masz ten luz bo ciężko się będzie dogadać.
Wtam,
Prosił bym o jakies informacje na ten temat, ubo podesłanie jakiegoś linka do tematu na forum.
Oto objawy: wibracje przy delikatnym skrecie w prawo przy prędkości 80 - 90 km. Przy hamowaniu silne wibracje jak przy krzywych tarczach. Nic przy ruszaniu.
Pewien mechanik bardzo mnie straszy z powodu takiego właśnie luzu na wejściu półosi lewej do skrzyni. Podobno wyrabiają się te gniazda i trzeba całą skrzynię wymieniac.
Prosił bym o jakies informacje na ten temat, ubo podesłanie jakiegoś linka do tematu na forum.
Dziekuję.