Witam mam problem , a mianowicie wali w silniku jakby zawór , gdy puszcze gaz , dzieje sie to na postoju , jak i w czasie jazdy , metaliczny głos , na wolnych obrotach cichutko , i jak dodaje gazu tez cisza , co to moze być?
Printable View
Witam mam problem , a mianowicie wali w silniku jakby zawór , gdy puszcze gaz , dzieje sie to na postoju , jak i w czasie jazdy , metaliczny głos , na wolnych obrotach cichutko , i jak dodaje gazu tez cisza , co to moze być?
A możesz to nagrać?
I wszystko jasne , panewka na wałku ssącym (wariator) przytarta i to ładnie , wałek bez rysy , lecz zastanawia mnie sprawa na wałku wydechowym , ponieważ przytarta jest rownież ta pierwsza panewka , lecz ona jest wbudowana w głowice , wałek ok , jak z tego wybrnąć ?
To można naprawić - są firmy zajmujące się regeneracją panewek i półpanewek stopem łożyskowym.
Ale ja bym na Twoim miejscu sprawdził jeszcze panewki na wale i korbowodach.
To stukanie może pochodzić właśnie z dołu silnika.
Może ten silnik ma coś ze smarowaniem i stąd te zatarcia.
ogolnie mam z drugiego silnika panewki na wariator , tylko chodzą ciasno jak dopasować- jakim papierem , górne mocowanie tak samo , lecz zastanawia mnie panewka na wydechowym Załącznik 68993
Czy to pojezdzi ? Górna część co przychodzi na wałek z innego silnika , po założeniu brak luzów , jak powinna byc dopasowana panewka? Po skręceniu powinno się dać ruszać wałkien ręką?
Załącznik 68994
skoro wszystkie inne półpanewki są ok , ta zrobi różnice? jak skrece i nie bedzie luzów, waliło poprzez panewke na wariatorze .
panewek sie nie zakłada z innego silnika... to tak jak byś ściągnął panewki z wału i założył do innego.
mam dosyc kosztów zwiazanych z tym autem , chce to zrobic i odrazu sprzedać , moje pytanie brzmi jak dopasowac panewki . i czy na tej wydechowej co widac na zdjeciu ten silnik pojezdzi.
To może podaj link do ogłoszenia w tym temacie, żebym się nie naciął . Masz "koszty związane z tym autem", bo jakiś oszust podobnie szedł na skróty.
Same panewki to kilkadziesiąt złotych. Nawet jeśli musisz oddać głowicę, żeby je wymienić to nie będzie z tego tysięcy. Ale rób jak uważasz.
to na spasowanie panewek trzeba oddać innej opcji nie ma , teraz pytanie co z tą jedną panewką na wałku wydechowym co widać na zdjeciu bedzie chodzić? jesli gość założy nowe panewki i spasuje , jak bedzie sie obracał wałek ? bez szklanek bedzie mozliwosc krecenia go ręka?
Powinna być możliwość kręcenia bez problemu płynnie.