-
1 załącznik(i)
Co to za kontrolka ?
Witam was Alfaholicy! Jestem szczęśliwym posiadaczem Alfy 156 w silniku 2.4 JTD z 2000r, od zawsze ciekawiło mnie co to za kontrolka, nigdy się ona nie zaświeciła. Jakoś mnie to za bardzo nie intrygowało ponieważ nie świeci dopóki nie zobaczyłam takiej samej w równoległym modelu z tą różnica że zapalała się wraz z włączeniem zapłonu i po chwili gasła. Auto normalnie się zachowuje odpala, jeździ przyspiesza itd. Pytałem już kilku alfistów ale nikt nie potrafił odpowiedzieć co to za kontrolka ponieważ nikt takiej nie ma :D Zdjęcia zamieszczam niżej, zaznaczona na czerwono. Może ktoś już miał z tak ową odczynienia i jest w stanie odpowiedzieć na moje pytanie.
Z góry dzięki za odpowiedź pozdrawiam! :D
Załącznik 69686
-
nie jestem pewien ale chyba pokazuje gdy jest woda w filtrze paliwa
-
potwierdzam Twoją niepewność :) woda w filtrze paliwa.
-
Już mi lepiej, dzięki wam koledzy :D, ale jak to jest jeżeli jest woda a tym filtrze to ona będzie gasła czy będzie świecić cały czas ?
-
Musisz spuscic wode z filtra paliwa (u dołu fitra masz czujnik, który sie wykręca w celu spuszczenia wody). Tylko uwazaj, co nie urwiesz tego czujnika z gwintu. Polecam równiez przed zimą wymienic filtr paliwa co by kłopotów nie miec.
-
Najlepiej wymienić odrazu filtr. Koszta nie duże a będziesz miał spokój :)
-
:) Ale to nie sibo4 ma problem ze świecącą kontrolką tylko jego znajomy w innej alfie.On tylko chce wiedzieć czego ona dotyczy (ta kontrolka):)Pzdr.
-
No dokładnie tylko że u mnie też ona jest i nie wiedziałem czy ma świecić czy nie :) dziekuję wam za odpowiedzi już przekazałem i powiadomiłem o problemie :D
-
Nakazuje zamknięcie szyb przed pełnym zanużeniem