Już dużo napisano w temacie, a jednak dzisiaj coś ciekawego. Podczas jazdy zapaliła się w/w kontrolka a pozycje nadal swiecą. Wyjąłem je, sprawdzilem, wszystko ok a kontrolka jak swieciła tak swieci. Pytanie tylko dlaczego ?
Printable View
Już dużo napisano w temacie, a jednak dzisiaj coś ciekawego. Podczas jazdy zapaliła się w/w kontrolka a pozycje nadal swiecą. Wyjąłem je, sprawdzilem, wszystko ok a kontrolka jak swieciła tak swieci. Pytanie tylko dlaczego ?
Z tego co wiem, to ta kontrolka zapala się jak przepali się jakaś żarówka zewnętrzna. Nie koniecznie pozycja, mogą to być mijania, etc.
mi sie swiecila gdy kamien zbil halogen a te sprawdzalem dopiero na koncu
Nie zapomnij sprawdzić oświetlenia tablicy rejestracyjnej.
dokładnie, ta kontrolka sygnalizuje dowolną przerwę w układzie oświetlenia zewnętrznego, od oświetlenia tablicy rejestracyjnej po światła drogowe. Pomija chyba tylko kierunkowskazy ....
No i warto zwrócić szczególną uwagę na małe halogenowe żaróweczki od postojowych, które są niezwykle drogie i przepalają się najczęściej
z reguły tu jest przyczyna zapalenia się kontrolkiCytat:
Napisał SG0240
tak dla ciekawości podam że ostatnio jak mi sie przepaliła lewa mijania to ta kontrolka sie nie swieciła, na chwilke sie tylko zapalała przy odpaleniiu auta i tyle, ale jest to normalne. że mam przepalona zarowke skaplem sie jak sie sciemnilo troszke i na zderzaku poprzedzajacego auta odbiajala sie tylko jedna lampka
Mi też kontrolka zapala się tylko na chwilę przy odpalaniu silnika. Mam wszystkie światła oprócz jednej z żaróweczek w trzecim świetle stopu. Tylko ona może być przyczyną zapalania się kontrolki, co wydaje mi się trochę dziwne
Tak ma być - podczas procedury uruchomienia silnika układ testuje kontrolki - również kontrolkę awarii oświetlenia zewnętrznego - inaczej nie miałbyś pewności, czy kontrolka jest sprawna.Cytat:
Napisał Siafal89
Natomiast dodatkowe światło stop nie podlega sprawdzeniu przez ten system.
dzięki za wszelkie sugestie, a przepaliła się żarówka tablicy rejestracyjnej.