-
[Gtv] Obroty
Witam,
od miesiaca mam AR Gtv 2.0 TS z 1998 r. Jest to wersja silnika z plastikowa pokrywa silnika i jedna sonda lambda przed katalizatorem.
Obecnie walcze z 2 problemami:
1. falowanie obrotow,
2. zapach niespalonej benzyny.
W ostatnim czasie w aucie zostal wymieniony wydech (poprzedni byl dziurawy jak rzeszoto) i przy okazji sonda lambda. W tym samym czasie wymienilem rozrzad (wszystkie paski, rolki, napinacze, wariator), pompe wody, filtry, olej, plyn hamulcowy.
O ile punkt 1 to jeszcze ujdzie w tloku, bo przepustnice mam do wyczyszczenia, potem reset parametrow adaptacyjnych to bardziej mnie niepokoi drugi problem.
Moze ktos spotkal sie z czyms podobnym i zwalczyl ten problem.
Pozdrawiam
Klaudiusz
-
Ano ja sie spotkalem :) Mam to samo w swojej.
A wypada Ci delikatnie z zaplonu na wolnych?
Generalnie problem polega na tym ze wtryski pracują zamiast ok 2,3 ms to 4-4,5 ms co powoduje przelanie. Nie potrzebie zmieniales sonde bo ona pewnie i tak już padla.
Generalnie ja zaczynam od wymiany kabli WN i małych świec 10mm (duze mam wymienione nie dawno). Jesli to nie pomoze to kontrola cewek a jesli cewki okazą sie dobre to wtedy wyjęcie wtrysków i kąpiel w wannie ultradzwiękowej. W przyszlym tygodniu zmienie kable i swiece wiec juz cos bede wiedzial wiecej.
fred
-
Dzieki za odpowiedz.
Sonde musialem wymienic, bo poprzedniej nie dalo sie wykrecic z rury.
Smrod benzyny moze byc spowodowany za bogata mieszanka albo jej niepaleniem. Wyglada na to, ze tez wymienie swiece (caly komplet).
-
Miałem ten sam problem falowały obroty i czuć było benzynę, ale pojawiło sie po wymianie rozrządu. Jak się potem okazało mechanik wymieniał bez blokad i skrzywił zawory.
Sam zrobiłem remont głowicy wymieniłem zawory, ustawiłem rozrząd, ale tym razem z blokadami i wszystko gra.
Silnik wrócił do normalnych obrotów i nie czuć już paliwa.
Po prostu źle ustawiony rozrząd powodował nie dopalanie benzyny, między innymi po to jest ta druga świeca.
To moja podpowiedź.
-
Wymiana przeplywomierza oraz reset parametwow adaptacyjnych uwolnily mnie od smrodu benzyny. Ostatnio tez robilem analiza spalin i prawie zero niespalonych weglowodorow.
Jak widac mieszanka miala za malo powietrza, bo MAF szalal.
Pozdrawiam
Klaudiusz