jak sprawdzić co rozładowuje akumulator????
witam...opisze swoje przejscia z rozładowującym się samoczynnie akumulatorem....opisze to na podstawie vw golf mk2 bo to w nim był problem...kolego homel86 to pisze głównie do Ciebie...musisz odłączyć akumulator(ujemną kleme) i pomiędzy tą kleme od akumulatora a biegun ujemny wpiąć miernik prądu ustawiony na mierzenie oporu(poboru prądu)...wcześniej musisz wyłączyć wszystkie urządzenia...
prawidłowa wartość to o ile pamiętam 0,2A do 0,4A....jednak u mnie w golfie pokazywało mi ponad 1 A
a wszystkie urządzenia były wyłączone...musisz tak wpiąć ten amperomierz w układ i zmierzyć pobór przy wyłączonych wszystkich urządzeniach elektrycznych....jeśli wartość jest wyższa niż 0,4A to pokolei wyjmuj wszystkie bezpieczniki i za każdym razem sprawdzaj wartość na mierniku...jak trafisz w ten bezpiecznik na którym masz zwarcie to sprawdz w instrukcji jakie urządzenia on obsługuje(w załączniku wysyłam Ci zdjęcia z instrukcji) wtedy pokolei sprawdzaj te urządzenia(odłączaj je) i tym sposobem dojdziesz w jakim urządzeniu masz problem....u mnie w golfie była to lampka w podsufitce...miałem uszkodzoną uszczelke od szyberdachu i dostała sie woda do lampki i było zwarcie......jeszcze jedna ważna rzecz....sprawdz napięcie na aku...powinno być 12,8v czasami sam aku robi w sobie zwarcie i trzeba go wymienic..jakbys miał pytania to pisz...postaram sie odpowiedziec