[146] Odpala za drugim razem
Mam alfe 146 boxer 1,6. Gdy ją odpalam po dłuższym postoju tzn powyżej 5h nie odpala mi za pierwszym razem. Wygląda to tak: przekrecam kluczyk rozrusznik kręci, silnik załapuje odrazu, chwile pokręci ze 2 sek i gaśnie, ale wydaje mi sie że nie pali na wszystkie cylindry przez tą chwilę. Potem znów trzeba go zapalć tylko ze rozrusznikiem trzeba z 6sekund kręcić, ale jak odpali to jest dobrze. Próbowałem juz wszystkiego:
- kilkakrotnie przekręcac sam zapłon zeby pompka napąpowała paliwo
- leko wcisnąc pedał gazu
- mocno wcisnąć pedał gazu
Nic nie pomaga, zawsze tak samo.
Mowa tylko o benzynie. i napewno lamde mam do wymiany ale wątpie zeby miała jakiś wpływ na to. Na ciepłym siniku odpala odrazu.
proszę o pomoc
Re: Odpala za drugim razem
Cytat:
Napisał solaris2007
Mam alfe 146 boxer 1,6. Gdy ją odpalam po dłuższym postoju tzn powyżej 5h nie odpala mi za pierwszym razem.
identycznie zachowuje sie moja 33, zapewne na tym samym ukladzie wtryskowym co Twoja 146 (Bosch MP3.1?) Wymienilem juz wszystko co mozliwe (moj post na kaciku 33) i jest to samo. Do glowy przychodzi mi jeszcze tylko eksperymentowanie z roznymi markami swiec. Mialem nowe GL HL25, teraz testuje zywkle jednoelektrodowe Magneti Marelli (zmiana katalogowego odstepu z 0,7 na 0,85 mm dala wyraznie lepsza kulture parcy w zakresie 2500-3000 rpm), przymierzam sie do Denso zwyklych i irydowych. Zobaczymy :)
Cieszy mnie (choc powinno smucic), ze nie jestem sam ze swoim problemem :)