Witam
Od zakupu ciężko chodzi mi pedał sprzęgła. Dzisiaj zauwazyłem że przy niższych temperaturach chodzi lzej, w czym może tkwić problem, i jak go naprawić? Po za "ciężkim" pedałem sprzegło pracuje jak powinno.
pozdrawiam
Printable View
Witam
Od zakupu ciężko chodzi mi pedał sprzęgła. Dzisiaj zauwazyłem że przy niższych temperaturach chodzi lzej, w czym może tkwić problem, i jak go naprawić? Po za "ciężkim" pedałem sprzegło pracuje jak powinno.
pozdrawiam
Zacznij od wysprzęglika. Jest na forum opisane gdzie się znajduje i jak go przeczyścić. Ewentualnie zasyfiony płyn hamulcowy albo pompka sprzęgła, ale jeśli pedał sprzęgła nie opada to raczej wysprzęglik. A jaki masz kolego silnik? Bo jeśli chodzi o wysprzęglik to mam na myśli jtd, gdzie wysprzęglik znajduje się na wierzchu, pod aku.
Kiedy wymieniałes płyn hamulcowy? Warto go wymienic przynajmniej w układzie zbiorniczek - sprzęglo, bo syfu w wysprzęgliku u mnie zebrało sie na całą szklanke tj. ok 200ml wylałem dosłownie brudnego, czarnego płynu hamulcowego. Warto równiez zainteresowac sie wysprzęglikiem, czy gdzieś nie przecieka. Ja u mnie wymieniłem wysprzęglik, wymieniłem płyn oraz odpowietrzyłem i pomogło. Teraz lewa noga przynajmniej nie boli od sprzegła:)
niestety obawiam sie , ze czeka cie za kilka tyodni wymiana sprzęła
Też obstawiam dogorywający docisk.
Sprawdz lozyska igielkowe na ktorych pracuje pedal sprzegla
Ja też miałem problem z ciężko pracującym sprzęgłem w jtd. Zacząłem od wysprzęglika. Nic nie dało. Wymieniłem kompletne sprzęgło na Valeo i problem rozwiązany.
heh maiałem to samo kolego,co ciekawe od zakupu tj. w 2007roku,pedał sprzegła chodził dziwnie cieżkawo,wysprzeglik zmieniłem bo przeciekał,ale to nic nie dało.Wiec tak 5 lat smigałem do teraz bo od 2 tygodni mam nowe sprzegło,tamto wytrzymało 265tys.no i teraz jak koledzy piszą noga nie boli aż głupio było sie przyzwyczaić hehehe.pozdrawiam
Nie straszmy tak kolegi :D Niech zacznie od wysprzęglika, jak nie pomoże to niestety trzeba będzie zrzucić skrzynie.
no zobaczymy:) zacznę od wsyprzęglika, sprzęgło po za tym felerem chodzi bardzo dobrze, i jeżdżę z tym od zakupu tj. kwiecień, jakies 5000km, nawet mi to nie przeszkadzało póki nie porównałęm z inna 147.