-
PROBLEM-el. szyby tył.
Witam, mam takie pytanie. Moja bella ma z tyłu elektryczne szyby i od jakiegoś czasu przestały działać, jak próbuje odsunąć to tylko słyszę sygnał 'piii' ale się nie odsuwają, sprawdzałem przełączniki i są ok, sprawdzałem bezpieczniki i też są ok. Przęłączniki są podświetlone, czyli prąd do nich dochodzi. Gdzie mogę szukać przyczyny? Dodam że mechanizm tylnych szyb chyba był dorabiany, ponieważ nie mam możliwości odsuwania szyb tylnich z konsoli kierowcy. Proszę o pomoc.
-
Z konsoli kierowcy da się obsługiwać tylne szyby, masz przycisk "rear", przełącza na tył. Jest to fabryczne rozwiązania.
Pozdrawiam
-
Właśnie o to chodzi że nie mam tej możliwości. Ponieważ jak podejrzewam poprzedni właściciel dorobił mechanizm elektrycznych szyb z tyłu i w przedniej konsoli dla kierowcy tego nie mam.
-
w mojej Belli mam ten sam problem i zero pomysłów co z tym zrobić, dołączam się do prośby kolegi o pomoc!
-
No i co? Nikt nie ma żadnego pomysłu? :(
-
Tylne drzwi jak mają przycisk , to trzeba sprawdzić ich poprawne działanie oraz podłączenie Kwestia jest taka, że jak dochodzi napięcie do przycisku to potem to napięcie jest przekazywane prawidłowo albo odwrotnie by otwierać szyby. Także polecam wziąć schemat elektryczny, miernik i sprawdzać po kolei. Inaczej się nie da na widzi mi się.
-
A może coś nie styka w centralce od tylnych szyb, która znajduje się pod kanapą z prawej strony?
-
Sprawdzę :)
Sprawdziłem i to nie to :(
-
A masz kabel, żeby się podpiąć pod komputer, i sprawdzić w testach opuszczanie/podnoszenie poszczególnych szyb? To by wykluczyło problem z centralką... więc można by się zabrać za sprawdzenie przełączników w drzwiach...
-
Nie mam niestety takiego kabla. Przełączniki sprawdzałem, czyli wkładałem te z przodu na tył i odwrotnie i z przodu szyby działały na tylnich przełącznikach.