-
Głośniki w 147 5dr
Witam wszystkich forumowiczów. Jestem od niedawna posiadaczem AR 147 i mam kilka zasadniczych pytań a główne z nich to tę papierówki w drzwiach. Powiem szczerze, że spodziewałem się o wiele więcej od AR gdyż fabryczne to kpina. Miałem okazje słuchać VW Polo i Fiata Stilo(za które zamieniłem sie na AR) i tam fabryczne były lepsze ;/ Mam jeszcze Lancie Lybre a tam to BOSE więc nawet nie porównuje :P
Doczytałem już na forum iż głośniki to 165mm tylko nie wiem teraz czy przód + tył czy tylko sam przód?
Radyjko to Blaupunkt 4x45 W , nie mylę się ? Z tego co doczytałem to nie jest mega dobre ale wyprzedzę wszystkie odpowiedzi nie zamieniam go wymieniać :d
Bose raczej nie będę montować, aczkolwiek nie jest to ostateczna decyzja... polecacie ?
Drzwi wytłumię na wiosnę jeżeli po zamontowaniu głośników nie będzie dobrej poprawy :)
Dalej... co z tą pseudo zmieniarką.. Daje to radę ?
Najważniejsze... Na jakie głośniki wymieniliście w swoich AR ? Jaką kwotę muszę mieć na dobry zestaw.
Myślałem o czystym lekkim basie z tyłu, i trzy rzędówkach z przodu ? dobry to pomysł :confused: Narazie o kwocie nie rozmawiajmy bo zasadniczo ona nie jest tutaj najważniejsza ;)
Pozdawać :cool:
-
Skoro masz nieograniczony budżet na sprzęt grający to możesz wybierać i przebierać, a najlepiej oddać auto do profesjonalnego zakładu który dobierze wszystko odpowiednio.
A tak na poważnie to z przodu i z tyłu są takie same głośniki. W 147 Bose było jako opcja ale jakiegoś wielkiego szału to nie robiło. Może lybra ma trochę lepsze to BOSE. A co do dobory sprzętu to poczytaj dział dotyczący audio: http://www.forum.alfaholicy.org/car_audio/
-
Hahahah. Chciałbym mieć taki budżet :) Dzięki za info nie dostrzegłem działu :)
-
Kwota jest bardzo ważna, bo w miarę przyzwoite głośniki kupisz za 300zł/parę a równie dobrze może Cię zadowolić dopiero komplet za 1000zł. Z drugiej strony ładowanie nie wiadomo jakich głośników do fabrycznego radia jest bez sensu.
Z niższej półki polecane są Helix 62c i Hertz DSK.
-
Mam okazję jeździć i 147 bez BOSE i swoją GT z BOSE (i tweeterami Hertza:P) i szczerze powiem, że różnica brzmieniowa jest spora, chociaż ja nie przykładam aż takiej wielkiej wagi do dźwięku. Dzielę go na "ładnie grający" i "gorzej grający niż 'tam' " :D
A tak poważnie, to do swojego zestawu BOSE dołożyłem tylko tweetery i moim zdaniem teraz niczego mu nie brakuje. Także polecam taki zabieg, gdybyś jednak zdecydował się na swap BOSE'a :) Także odpowiadając na Twoje pytanie czy polecam odpowiadam: tak polecam, ale tylko, gdy dołożysz do tego tweetery :)