[33] Rozrząd: napicie paska, wymiana rolek
Moje pierwsze pytanie: jak prawidłowo naciągnąc pasek rozrządu?
Po drugie czy wie ktoś może jak wymienia się rolki na napinaczu? Wg schematu trzpień, który je mocuje jest po prostu wbity. Czy do wymiany rolek wystarczy zwykły młotek czy trzeba to zrobic na ciepło?
Re: Rozrząd: napicie paska, wymiana rolek
Cytat:
Napisał anubis82
Moje pierwsze pytanie: jak prawidłowo naciągnąc pasek rozrządu?
Jako, ze ostatnio asystowalem przy wymianie, mechanik zwrocil uwage na to by przy napinaniu silnik byl bezwzglednie chlodny/zimny.
[33] 1.5 - Rozrząd + brak "basu"
przekopałem już niemalże wszystkie instrukcje dostępne w necie ( większość tyczy się 1.7 16v, ale nieważne ) i za żadne skarby nie mogę się zorientować:
- czy są znaczniki na środkowym kole pasowym ?
- jak ustawić prawidłowo zapłon jeśli znaczników nie ma ? Pierwszy tłok w górnym martwym punkcie ( mierzyć suwmiarką jak pacan ? ) czy istnieją lepsze sposoby ?
- na marginesie: jakieś porady co do możliwych niespodzianek z rozrządem :?:
powodem dla którego w ogóle dotykam silniczka jest brak charakterystycznego basu. Niby wszystko chodzi ok - mocy nie brakuje, RACZEJ nie pali oleju - chociaż podobno widać lekką chmurkę przy mega deptaniu podczas zmianu biegu, ponadto chyba lekko klepie po zaworach...
próbuje się domyślić co może być tego powodem - i tak znając życie muszę wybebeszyć wszystko, ale pytanie do Was: gdzie i czego szukać :?:
Re: 1.5 - Rozrząd + brak "basu"
Cytat:
Napisał jackolus
przekopałem już niemalże wszystkie instrukcje dostępne w necie ( większość tyczy się 1.7 16v, ale nieważne ) i za żadne skarby nie mogę się zorientować:
- czy są znaczniki na środkowym kole pasowym ?
- jak ustawić prawidłowo zapłon jeśli znaczników nie ma ? Pierwszy tłok w górnym martwym punkcie ( mierzyć suwmiarką jak pacan ? ) czy istnieją lepsze sposoby ?
- na marginesie: jakieś porady co do możliwych niespodzianek z rozrządem :?:
powodem dla którego w ogóle dotykam silniczka jest brak charakterystycznego basu. Niby wszystko chodzi ok - mocy nie brakuje, RACZEJ nie pali oleju - chociaż podobno widać lekką chmurkę przy mega deptaniu podczas zmianu biegu, ponadto chyba lekko klepie po zaworach...
próbuje się domyślić co może być tego powodem - i tak znając życie muszę wybebeszyć wszystko, ale pytanie do Was: gdzie i czego szukać :?:
Na kole pasowym nie żadnych znaczników , położenie wału sprawdzisz tylko na znakach koła zamachowego z tyłu silnika , jeśli ma czujnik wału korbowego to zapłonu nie da się ustawić jedno co można zrobić to zalać lepszą benzynkę lub wymienić czujnik spalania stukowego