Witam,
Mam pewien problem z moją alfą. Wrzucam np. 1 bieg, ostro przyśpieszam i następuje szarpnięcie. Wyświetla się wtedy kontrolka silnika i zaraz znika. Po podpięciu pod komputer nie ma błędów.
Jakieś pomysły?
Pozdrawiam
Printable View
Witam,
Mam pewien problem z moją alfą. Wrzucam np. 1 bieg, ostro przyśpieszam i następuje szarpnięcie. Wyświetla się wtedy kontrolka silnika i zaraz znika. Po podpięciu pod komputer nie ma błędów.
Jakieś pomysły?
Pozdrawiam
- ciężka sprawa, w takim przypadku mógłby pomóc logger OBD.
- nie masz problemu z MAF, pompą paliwa, stare świece.
a coś było robione ostatnio przy aucie i kiedy ten problem się pojawił?
Problem pojawił się ostatnio i raczej nic szczególnego nie było wcześniej robione. Świece były wymienione, jeśli chodzi o pompę i przepływomierz - jest to jakiś trop. Dodam, że mam też problem z odpalaniem na niskim poziomie paliwa - muszę dodać gazu i utrzymać przez chwilę na wyższych obrotach, żeby nie zgasł.
problem z odpalaniem tylko na zimnym czy na ciepłym silniku też ??
kolego ja tak miałem jak był problem z czujnikiem położenia wałka rozrządu dlatego pytałem czy coś było robione. przydał by się dobry mechanik żeby sprawdził ustawienie rozrządu ale bez blokad wałków niech nikt nie podchodzi nawet do tego bo wystarczy przestawienie rozrządu o ząbek albo pół i tak będzie. druga ewentualność to walnięty czujnik wałka ale wtedy chyba byś miał check engine na stałe. i pamiętaj, że w tym silniku rozrząd się robi co 50 tys. km bo inaczej to jest loteria z pękającym paskiem rozrządu.
moja ciężko odpalała jak był problem z sondami
Tyle, ze z odpalaniem problem jest tylko jak jest bardzo duża rezerwa. I generalnie pali dobrze, ale szybko gaśnie jak nie podtrzymam obrotów.
kolego zobacz na cewki sprawdź czy nie ma w nich wody, ja miałem taki przypadek że woda zalała 1 cewkę i autko przerywało sprawdź sam