Alfa Romeo 156 vs Audi A4
Witajcie
Mam zamiar kupić auto (będzie to moje pierwsze auto) i mam spory dylemat, a mianowicie chodzi o A4 b5 1.9tdi i Alfę 156 1.9jtd
Pomóżcie w wyborze. Jak jest z dostępnością części i ich cenami ? Jak jest z awaryjnością ? Które auto będzie droższe w utrzymaniu ? Które będzie lepsze jako 1 auto ?
Nie ukrywam że bardziej podoba mi się a4-ka ale cena o wiele większa od 156-ki za ten sam rocznik. Autem chciałbym pojeździć conajmniej kilka lat. Nie chcę za 2 czy 3 lata kupować nowego. Chcę aby służył mi przez w miarę długi okres czasu bezawaryjnie. Liczę na Waszą pomoc :)
Dzieki, pozdrawiam
Re: Alfa Romeo 156 vs Audi A4
Cytat:
Napisał kamilo
Witajcie
Mam zamiar kupić auto (będzie to moje pierwsze auto) i mam spory dylemat, a mianowicie chodzi o A4 b5 1.9tdi i Alfę 156 1.9jtd
Pomóżcie w wyborze. Jak jest z dostępnością części i ich cenami ? Jak jest z awaryjnością ? Które auto będzie droższe w utrzymaniu ? Które będzie lepsze jako 1 auto ?
Nie ukrywam że bardziej podoba mi się a4-ka ale cena o wiele większa od 156-ki za ten sam rocznik. Autem chciałbym pojeździć conajmniej kilka lat. Nie chcę za 2 czy 3 lata kupować nowego. Chcę aby służył mi przez w miarę długi okres czasu bezawaryjnie. Liczę na Waszą pomoc :)
Dzieki, pozdrawiam
koszty zawieszenia i wytrzymałość na naszych drogach na podobnym poziomie (obydwa auta mają wielowahaczowe zawieszenie, z tym że audi z tyłu ma tańszą belkę skrętną), prowadzenie na korzyść alfy , audi to bardziej dupowóz. Jeśli chodzi o silniki diesla, to w audi - stara konstrukcja , JTD - to już nowoczesny CR, w obydwu przypadkach silniki trapią podobne usterki: turbiny, przepływomierze. Dodatkowo TDi lubią żreć olej (wyrabiają się uszczelniacze zaworowe), i cechuje je głośniejsza i twarda praca. Osiągi zależnie od wersji podobne.
Co do wyglądu to oczywiście kwestia gustu , ale alfa wygląda pięknie , a audi ,no cóż... zwykłe auto jakich wiele.
Skoro Tobie się podoba audi to po sprawie, poza tym ciekawy temat na forum
pozdrawiam i życzę udanego wyboru