Jak w temacie moja AR nie miała kupiłem osłonę jak jest mocowana jakieś porady zanim wlezę w kanał ?? ma otwory ale jakie powinienem wziąść śruby??
Kto z was się czołgał pod swoimi 156-kami i może mi coś podpowiedzieć??
Printable View
Jak w temacie moja AR nie miała kupiłem osłonę jak jest mocowana jakieś porady zanim wlezę w kanał ?? ma otwory ale jakie powinienem wziąść śruby??
Kto z was się czołgał pod swoimi 156-kami i może mi coś podpowiedzieć??
ja zakladalem nowa podrabiana bo stara sie urwala. Ogolnie pasowala tzreba bylo minimalnie ponaciagac srubami ale ogolnie nie bylo tragedii. jakie sruby nie wiem dopasowywalem na oko:)
Witam - podłącze się do tematu, mam podobny problem i chciałem zapytać czy te osłony są takie same do wszystkich wersji ( tzn. benzyna diesel ) ?
Z tego co się orientowałem są różne, niewiele się różnią, ale nie są takie same.Cytat:
Napisał J.A.N
Jeśli jeszcze nie zakupiłeś, to radzę poszukać oryginalnej by Alfa Romeo. W Mojej Alfie niestety nie była oryginalna i prawdopodobnie od temperatury obwisła i szurała po asfalcie, przez co musiałem ją po prostu zdemontować. Zakupiłem na allegro używaną, ale oryginalną za kwotę 110zł (nowa ponad 600zł), tylko niestety narazie brak czasu na montaż, aczkolwiek, wkrótce to nastąpi (kwesta dwóch tygodni0, wówczas będę mógł się wypowiedzieć jakich śrub użyłem.
Pozdrawiam.
- Rafał
Obejrzałem sobie mocowanie tej osłony - szału niema, sprawa nie wydaje się skomplikowana, śruby 10 lub 13 samochodowe z szerokim randem (kiedyś potrzebowałem kupić takie śruby niestety lipa nigdzie nie dostałem). Nie wiem tylko czy przednia krawędź osłony powinna nachodzić na zderzak czy wejść pod niego ?
pod zderzak, ale to zależne od punktu myślenia. Może powiem tak: najpierw osłona, potem zderzak, a następnie śruba.Cytat:
Napisał J.A.N
Pozdrawiam.
- Rafał
Sorry, że post pod postem, ale temat odsunął się nam na boczny tor...
Dzisiaj zamontowałem osłonę pod silnik.
Śruby to fi 6, skoku gwintu nie znam, ale to ten najbardziej popularny, sztuk bodajże 7. Proponuję zakupić śruby nierdzewne, do tego 3 podkładki o dość dużej średnicy (by zamontować je z samego przodu, tam gdzie śruby podtrzymują zarówno zderzak jak i osłonę.
Jeśli wszystko pasuje, montaż nie sprawia problemów, aczkolwiek kanał/podnośnik mile widziany, w przeciwnym razie partyzantka.
Pozdrawiam.
- Rafał