Witam, co może być powodem stukania z przodu od strony kierowcy? Stukanie słychać tylko na lekko skręconych w prawo kołach, na nierównościach, szczególnie podczas zjazdu w dół.
Printable View
Witam, co może być powodem stukania z przodu od strony kierowcy? Stukanie słychać tylko na lekko skręconych w prawo kołach, na nierównościach, szczególnie podczas zjazdu w dół.
przegób ? ciezko powiedziec
i jak znalazłeś przyczynę?
Mam to samo:/ na początku podejrzewałem magiel - zregenerowany i niestety dalej stuka. Przy okazji przejrzane całe zawieszenie i wszystko ok. Czy to może byc krzyżak w kolumnie kierowniczej ??
W moim przypadku to chyba przekladnia kierownicza - tak twierdzi mechanik.
mam podobny problem, przy skrętach w prawo (nawet lekkich) coś stuka, ale to taki cichy stuk, jakby plastik. Po zdjęciu koła nic nie widać żeby tam coś obcierało, szukać przyczyny w przekładni kierowniczej?!?
a teraz mi sie przypomniało ze to moze byc przegub wewnetrzny
Przegub wewnętrzny najprawdopodobniej, kiedyś u mnie tyle że na postoju miałem takie 2 puknięcia, winny był górny wahacz. Podczas skrętu kół pukała tulejka. Stukanie przegubu jest bardzo charakterystyczne.
no własnie a stuka on podczas jazdy na skreconych kołach
wewnętrzny przegub przenosi moment góra dół,skręt nie powinien mieć na niego wpływu(od tego są zewnętrzne),jeśli będzie padnięty to będzie pukał przy starcie,przy zmianie biegu,i generalnie na wybojach.
Może warto sprawdzić poduszkę z łożyskiem amortyzatora(pod kielichem),to ustrojstwo lubi sobie stuknąć na skręcie.
pozdrawiam