-
Spalanie,benzyna,olej
Witam. Od jakiegoś czasu mam problem, gdyż spalanie drastycznie wzrastało. Na dzień dzisiejszy alfa 145 boxer 1.4 stoi i czeka na nowy olej, ponieważ jest w nim spora ilość benzyny około litra ( to 1 problem), a co do spalania do wychodzi jakieś ponad 20l/100km w mieście, przyznam na krótkich dystansach, problem pojawiał się wydaje mi się od kiedy zrobiło się chłodniej. Wie ktoś czy te dwie sprawy jakoś się łączą???
Znajomy stwierdził, że niedostatecznie nagrzewałem silnik i do tego te krótkie dystanse i samochód poprostu caly czas jeździł na ssaniu. Trochę się z nim zgodzę co do rozgrzewania silnika, ale czy to możliwe żeby z takiego powodu taka ilość benzyny przedostała się do oleju ( jak stwierdził, pierścienie na wałkach były skurczone pod wypływem zimna)... Proszę o pomoc, opinie !
-
Znajomy ma trochę racji jazda na krótkich odcinkach nie pomaga a nawet szkodzi,paliwo które podaje wtryskiwacz w nadmiernej ilości do cylindra spływa po ściankach i dostaje się do oleju rozrzadzająć go,grożny objaw ekstemalnych wypadkach może doprowadzić do zatarcia silnika.
- - - Updated - - -
Objaw ten głównie występuje własnie w okresie gdy temperatura otoczenia jest niska,w lecie wiadomo ciepło silnik bardzo szybko się nagrzewa,jeśli silnik po za tym pracuje bez zastrzeżeń,jazda na krótkich odcinkach jest przyczyną tego stanu rzeczy.
- - - Updated - - -
Jeszcze jedno jak długi jest to odcinek.
-
temp. pracy boxera to 80-83 st. nie mniej, nie wiecej. jezeli jest mniej to termostat do wymiany gdyz to moze spodowowac zatarcie silnika (jestes na dobrej drodze :) ) za spalanie tez jest odpowiedzialna sonda lambda (najlepszy zamiennik to ngk). silnik na starcie pracuje z pelna dawka paliwa (zauwaz zapach spalin) potem jak lambda sie nagrzeje i zacznie przsylac syglal do centralki to wtedy zmienia sie sklad mieszanki p.p.
w tych temp. mi potrzeba 5-6km by sie silnik zagrzal do normy.
-
co do odcinkow to, 2x dziennie po 5km i 2-3x w tygodniu po 1km ;p... Jak narazie to oczywiscie nie ruszam samochodu, czekam na olej, a potem mam zamiar gdzies dalej sie przejechac, pozadnie go zagrzac, i podlaczyc pod komputer, czyli mowisz, ze jak komputer nie pokaze bledow, to wina raczej bedzie po mojej stronie?
-
Takie odcinki to stanowczo za mało,nie ma szans by silnik się zagrzał gdy jest zimno,wymień olej i znajdż sobie dłuższa drogę do pracy czy tam szkoły,każda chwila za kierownicą alfy to rozkosz.
-
no najlepiej chyba to bedzie go dluzej grzac przed jazda,a te odcinki po 1km to sobie odpuscic w zime
-
Raczej tak będzie najlepiej na nogach dla zdrowia.
- - - Updated - - -
Sprawdż też ten termostat czy auto Ci się grzeje dobrze.
-
litr benzyny w oleju, spalanie 20/100 ewidentnie coś zwalone. szukaj: ukł zapłonowy, sonda, wtryski, pomiar kompresji.
Nawet jakbyś jeździł po 500m zimą to w sprawnym silniku nie ma prawa spływać taka ilość benzyny do skrzyni korbowej, co najwyżej wilgoć będzie trochę mieszała się z olejem na korku.
-
Wszystkie te usterki i tak doprowadzą do spływania paliwa do misy oleju.
-
W przyszlym tygodniu mam nadzieje, że wyjdzie na komputerze co nie tak, sonda lub termostat, ogolnie silnik chodzi bez zarzutu, wiec pewnie cos w kierunku sondy