-
2 załącznik(i)
Montaż webasto
Witam, zakładam do swojej belli webasto (z pompką wody, chcę zrobić pełne grzanie nie tylko dogrzewacz) i mam takie pytanko, w który wąż jest wpięty dogrzewacz w waszych bellach (żółty czy szary, fotka poniżej ) i czy wąż od strony nagrzewnicy jest wpięty do niebieskiego czy czerwonego wyjścia w dogrzewaczu (pompka wymusza obieg taki jak na zdjęciu).
Gdzie jest umieszczona pompka do paliwa i czy jest wpięta w powrót, zasilanie czy może bezpośrednio do zbiornika paliwa.
Załącznik 76817Załącznik 76816
-
koledzy nikt nic nie wie na ten temat? Może ktoś kto ma webasto zrobiłby fotkę tego jak to u niego wygląda.
-
jutro ci porobię wszystkie fotki i wrzucę..
-
A więc tak...zdjęć nie robiłem bo jest tam zbyt ciasno, ale wymacałem, że leci to tak:
- przecięty jest ten wąż szary z odpowietrznikiem
- wyjście z pompki webasta idzie do silnika
- wyjście górne (niebieskie) z webasta idzie do nagrzewnicy w ten wąż z odpowietrznikiem
- pompka paliwa wpięta jest gdzieś w połowie auta w przewód powrotny paliwa na trójniku.
-
Wielkie dzięki kolego, teraz mogę ruszyć z montażem ogrzewania, postaram się zrobić jakiś manual dla potomnych.
-
Jak będziesz już miał to poskładane to pochwal sie ile Cię to wyniosło tj. zakup samych częsci oraz ile to wszystko tam mniej więcej waży.
-
tak na tą chwilę mogę powiedzieć że komplet podgrzewacza z pompką wody, paliwa i mnóstwem węży do wody, kosztował mnie 630zł do tego dojdzie włączanie poprzez GSM ok 200zł, całośc powinna zamknąc się w 1000zł
-
To chyba uczciwa cena za taki przydatny wynalazek:)
-
A osprzęt używany czy nówka ?
Też o tym coraz częściej myślę bo dojechałem do pracy ( 10 km ) i dopiero zaczynało być cieplutko a tu czas wysiadać :)
-
ja u siebie zakładałem do 156 i wiem że w alfie jest mega problem z miejscem do montażu a ja zamontowałem pod prawą lampą ale tam nie ma miejsca u tych którzy mają chłodnicę oleju. zamiast modułu gsm polecam pilota takiego od vw do kupienia za jakieś 150pln chyba że ktoś parkuje strasznie daleko od domu to tylko gsm. za wszystko zapłacicie kartą a efekt bezcenny wsiąść do ciepłego autka bez skrobania szyb.